În perioada 7-9 iunie 2019, Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România organizează cea de-a V-a ediție a Formului de arhitectură și urbanism Moldova Reper 2030. Evenimentul este dedicat proiecției de viitor a teritoriului Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului.

La ediția actuală vor participa peste o sută de personalități importante din domeniul arhitecturii și urbanismului din România, Republica Moldova și Ucraina.

Tematica supusă analizei este Spațiul Public în două dintre ipostazele importante ale acestuia: ca purtător de valori sociale, culturale, civile ale comunității și ca factor de atractivitate în competiția urbană.

Manifestarea culturală are în program expuneri și referate, lansări de carte și reviste de specialitate, dezbateri, expoziții și excursii tematice precum și un spectacol de muzică și poezie dedicat evenimentului. Aceste activități au menirea să evidențieze și să aducă în atenția opiniei publice problematica organizării teritoriale, a căilor de comunicație, a stării demografice și a condiției de mediu specifice acestei zone geografice.

Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România își propune abordarea unei atitudini ,,percutante în fața inerției, apatiei, mediocrității și prostului care afectează peisajul urban și nivelul de civilizație în multe spații publice.”