Pentru o vacanță fără incidente neplăcute, polițiștii recomandă copiilor să aleagă locurile de joacă amenajate în spații adecvate, departe de arterele rutiere, să respecte regulile de circulație indiferent dacă se deplasează pe drumurile publice în calitate de pietoni sau bicicliști și să nu se plimbe cu rolele pe stradă.

În plus, se recomandă ca copiii să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni, asigurându-se temeinic înainte de a traversa, să nu se angajeze în traversarea străzii prin fața sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

Acolo unde nu există trotuare  amenajate sau poteci laterale, este mai bine sa se deplaseze numai pe partea stângă a părţii carosabile şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul.

Oamenii legii reamintesc că, pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, copiii  trebuie să aibă vârsta de 14 ani, iar cei care au mai puțin, pot circula cu bicicleta doar în locuri special amenajate, în parcuri sau în interiorul unor proprietăţi private De asemenea, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem de direcţie adecvat și funcţional şi să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră.

Mai mult de atât, polițiștii recomandă copiilor să fie atenți la lumea virtuală, să nu furnizeze străinilor date personale sau parole  altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi întrucât există riscul ca adresa de e-mail să fie folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam-uri.

Ar fi bine să nu răspundă la mesajele care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite și să nu trimită imagini jignitoare care ar putea să le provoace celorlalți frică sau să-i pună în pericol.
În cazul în care copiii pleacă la drumeții, este recomandat să nu se depărteze de grup sau de persoana adultă care îi însoţeşte și să nu meargă în locurile unde se consumă alcool, substanțe nocive sau unde se practică jocuri de noroc.