De Ziua Învățătorului, care se sărbătorește în fiecare an pe 5 iunie, deputatul liberal de Bacău Tudorița Lungu a susținut în Parlamentul României o declarație politică, în care a vorbit despre rolul educației și al dascălilor în societate și a evocat figura marelui cărturar Gheorghe Lazăr, cel care a pus bazele primei școli în limba română. Un dascăl luminat și erudit, care a considerat că a fi învățător nu reprezintă doar o meserie, ci o chemare și o misiune.
”Și astăzi, în școala românească există dascăli care cred în misiunea și chemarea lor. Din păcate, își desfășoară activitatea într-un învățământ românesc aflat de 30 de ani într-o veșnică degringoladă. Un învățământ încercat de nesfârșitele reforme care bulversează dascălii, elevii și părinții. Un sistem care nu și-a definit scopul educațional și strategia. La 30 de ani de la Revoluție, nu știm ce fel de indivizi modelăm pentru societatea românească și, din păcate, continuăm să avem un învățământ care pune excesiv accentul pe informare și prea puțin pe formare. În 30 de ani, am avut 26 de miniștri ai educației, iar marea majoritate au avut drept principal obiectiv să demoleze tot ce făcuse predecesorul și să-și clameze propria reformă. Doar dedicația dascălilor nu poate salva învățământul românesc”, spune deputatul Tudorița Lungu.
Parlamentarul liberal consider că această competiție a reformelor a avut, din păcate, efecte negative: desființarea școlilor de meserii, revenirea la manuale unice, la programe școlare tot mai dificile și mai încărcate, în ciuda declarațiilor unanime că este nevoie de o adaptare a lor la nevoile elevilor.
Din păcate, școala românească nu este prietenoasă nici pentru copii, nici pentru dascălii care se văd nevoiți să-și adapteze metodele de predare și evaluare de la un ministru la altul, fără să se țină seama, însă, de tendințe și de nevoile unui învățământ modern.