Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie judeţean Bacău au desfășurat în acest week-end o acțiune de reducere a riscului rutier pe drumurile din județ, pentru creșterea gradului de siguranță în trafic și diminuarea riscului de implicare în evenimente rutiere de orice fel.

Având în vedere creşterea numărului de evenimente rutiere şi a numărului de conducători auto depistaţi la volan în timp ce se aflau sub influenţa alcoolului, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, începând cu ziua de 19.07.2019 şi pe toată perioada week-end-ului s-a organizat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive.

Acţiunea s-a desfăşurat pe raza întregului judeţ în funcţie de situaţia operativă şi zonele cu risc accidentogen de pe raza de competenţă.

În cadrul acţiunii au fost utilizate mijloace tehnice certificate din dotarea structurilor de poliţie rutieră şi ordine publică, aparatul etilotest marca Drager şi aparatul drugtest Aquilascan.

În urma activităţilor desfăşurate de către poliţişti, 1389 de persoane au fost testate cu aparatul etilotest, 17 dintre acestea fiind sub influenţa alcoolului. Au fost întocmite 6 dosare penale şi au fost reţinute 11 permise de conducere pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Exemple:

  • Un bărbat de 32 de ani, din comuna Faraoani a fost depistat pe raza localităţii de domiciliu în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul municipal Bacău unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate poliţiştii au constatat că acesta avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice anulat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui autovehicul pe drumuile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a poseda permis de conducere.
  • Un bărbat de 44 de ani, din Dărmăneşti a fost depistat pe raza municipiului Oneşti, în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul municipal Oneşti unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumuile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.
  • Un bărbat de 31 de ani, din comuna Ghimeş Făget a fost depistat pe DN 12 A, în timp ce conducea un autoturism, pe direcţia Miercurea Ciuc – Comăneşti, având o alcoolemie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul Comăneşti unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumuile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.
  • Un bărbat de 64 de ani, din Bacău a fost depistat pe strada Spiru Haret în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul municipal Bacău unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumuile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.
  • Un bărbat de 44 de ani, din Dărmăneşti a fost depistat pe raza municipiului Oneşti, în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul municipal Oneşti unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumuile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice.

Recomandări:

Conducătorii auto îmbină deseori alcoolemia cu şofatul. Din experimente s-a stabilit că şoferul care are o alcoolemie de pana la 0,80 g/l alcool pur în sânge prezintă urmatoarele simptome: reducerea vitezei de reacţie şi scăderea acuităţii vizuale.

Poliţia Rutieră recomandă participanţilor la trafic să nu conducă autovehicule daca au băut şi să nu se urce în maşină cu cineva care a consumat băuturi alcoolice.

Efectele alcoolului:

Din cauza absorbţiei rapide, alcoolul pătrunde direct în sânge şi de aici ajunge în câteva minute la creier. Având un efect sedativ şi depresiv, el încetineşte creierul, impiedicând atât obţinerea de informaţii cât şi stocarea lor în memorie. Cantităţile mari ajunse la nivelul creierului produc halucinaţii şi chiar comă.

Conform specialiştilor, efectele de scurtă durată ale consumului de alcool sunt:

  • scăderea capacităţii de a gândi limpede;
  • tulburări de vedere;
  • scăderea capacităţii de coordonare a mişcărilor, evidenţiată prin dificultăţi în mers, în statul în picioare şi în menţinerea echilibrului;
  • risc crescut de accidente prin lipsa de orientare în timp şi spaţiu.

Viaţa este nepreţuită, acordaţi-i prioritate!

Realitatea se schimbă când conduci băut!