În urma unui comunicat de presă al PNL Bacău, s-a anunțat că Partidul Național Liberal a atacat la Curtea Constituțională a României noile prevederi legislative privind Ariile Naturale Protejate, demers susținut și de USR.

Este pentru a doua oară când cele două formațiuni politice trag un semnal de alarmă privind reglementările referitoare la ariile protejate din România și la încercarea actualilor guvernanți ca acestea să nu mai fie administrate de specialiști.

În 2018, după o sesizare similară, CCR a decis că OUG 75/2018, referitoare la ariile protejate, este neconstituțională în integralitatea sa. Urmare a acestei decizii, guvernul a venit în parlament cu o nouă propunere legislativă. Problema de
fond, însă, a rămas: specialiștii custozi și organizațiile neguvernamentale sunt îndepărtați din actul de administrare, care trece doar în atribuțiile Agenției Naționale de Administrare a Ariilor Protejate din România.

”PNL consideră că ariile naturale protejate din România, care acoperă circa 16% din teritoriul țării, trebuie să fie administrate de specialiști și nu de agenții nou înființate, fără experiență și tradiție și, eventual, populate cu membri de partid care au făcut diverse servicii PSD sau ALDE. Cei aproximativ 700 de custozi care existau, specialiști în această problematică, nu ar trebui să fie îndepărtați din administrarea acestor zone. Vorbim despre o politizare excesivă, care ar putea avea efecte catastrofale, pentru că orice arie protejată trebuie să aibă un program de management, care implică inclusiv activități de cercetare, pe care doar specialiștii le pot face”, avertizează Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău și membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților.

Liberalii se tem că, pe termen lung, PSD și ALDE compromit politica de mediu a României, iar consecințele sunt greu de anticipat, mai ales că, în momentul de față, circa 50% din ariile naturale protejate nu mai sunt administrate.