Consiliul Județean Harghita a anunțat că va deschide un proces pentru a recupera 17,8 hectare de teren de la județul Bacău, atât reprezintă suprafața localității Valea Uzului.

Izbucnirea conflictului dintre români și maghiari, după ce primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a trecut în patrimoniul său cimitirul militar din Primul Război Mondial de la Valea Uzului, a relansat disputa teritorială din partea administrației din Harghita.

Astfel, încercările de mediere care au avut loc, marți, 9 iulie, în comuna băcăuană Ghimeș-Făget au eșuat. După discuțiile avute, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat că: “Avem o singură lege care stabilește componența teritorială a României și aceasta este Legea 2/1968, legea de organizare administrativ-teritorială a României, modificată în decembrie 2018. Conform ei, cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin din judetul Harghita.”

Conform documentelor prezentate de Prefectura Bacău, autoritățile din Harghita revendică localitățile Sânmartin, Păuleni Ciuc, Frumoasa și Ciucsângeorgiu, care aparțin comunelor Agăș, Asău, Palanca și orașului Dărmănești.