Jandarmii montani din cadrul postului montan Slănic Moldova şi postului balneoclimateric Tg.Ocna acţionează zilnic în zona acestor staţiuni turistice şi pe traseele montane pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi pentru salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.

În scopul evitării unor evenimente nedorite şi pentru creşterea gradului de siguranţă pe munte, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să aibă în vedere următoarele recomandări:

  • Înainte de a urca pe munte, turistul trebuie să se informeze temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo și condiţiile climatice locale.
  • Se pleacă pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS-ul, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.
  • Turistul nu riscă să plece singur la drum şi trebuie să aleagă  traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab pregătit din grup.
  • Nu se hrănesc animalele sălbatice.
  • Nu se deteriorează amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.
  • Se folosesc numai traseele marcate, urmărindu-se marcajele de pe traseu.
  • Turistul nu trebuie să se abată de la traseu şi se recomandă să evite scurtăturile.
  • În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, călătorul trebuie să se retragă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea, se deplasează în grup compact şi, din nici un motiv, nu se rămâne în urma grupului.
  • Nu se consumă băuturi alcoolice, deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.
  • În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii se solicită ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:
    – datele de identificare ale persoanei care anunţă;
    – ce s-a întâmplat;
    – câte persoane au nevoie de ajutor;
    – unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Structurile montane ale Jandarmeriei Române sunt specializate, pregătite şi dotate în vederea exercitării atribuţiilor privind misiunile de menţinere a ordinii publice în zonele montane şi pe traseele turistice; aceste structuri participă la prevenirea şi combaterea încălcărilor prevederilor normelor legale, căutarea şi salvarea persoanelor care se află în pericol.