Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas.
Poliţiştii de prevenire au fost astăzi prezenţi din nou în mijlocul copiilor care îşi petrec vacanţa de vară la Oratorul Salezian Don Bosco Bacău, iar tema aleasă de această dată a fost Bullying-ul.
Toate experienţele în care un copil este pus să facă anumite lucruri umilitoare pentru distracţia altora, este hărţuit, etichetat, ameninţat, deposedat de anumite bunuri, sunt circumscrise fenomenului de bullying şi îşi pun amprenta asupra modului în care acel copil se va percepe pe sine şi pe cei din jurul său.
Pe lângă materialele video specifice, care au reuşit să transmită atât informaţii cât şi emoţii, poliţiştii le–au vorbit copiilor despre cum le va fi afectată viaţa celor care manifestă frecvent comportamente de bullying, ce impact are bullying-ul asupra vieţii copilului care primeşte un astfel de tratament şi ce trebuie să facă un copil care este agresat.
De asemenea, adulţii, cadrele didactice şi părinţii trebuie să fie vigilenţi în a identifica acest fenomen şi a interveni. Odată identificat fenomenul, este necesar ca adulţii să respecte cele 3 principii de intervenţie: să acţioneze imediat, să-i ofere credit copilului agresat şi să ia măsuri pentru a diminua puterea celui care agresează.
Sursă foto: bc.politiaromana.ro