O delegație a Institutului Național al Patrimoniului (INP) București a vizitat Palatul și Parcul Ghica, intrate recent în patrimoniul orașului. Inițiativa a aparținut primarului orașului, Viorel Miron, iar scopul întâlnirii a fost identificarea celor mai bune soluții pentru ca întreg ansamblul să poată fi redat circuitului public și să se bucure de o atractivitate sporită.

”Suntem plăcut impresionați de ceea ce se întâmplă la Comănești. Puține orașe din țară manifestă o asemenea grijă pentru clădirile de patrimoniu, cele care dau identitate comunităților, iar din acest punct de vedere, primarul Viorel Miron merită întreaga noastră apreciere”, a spus Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului.

”Întregul ansamblu al familiei Ghica poate fi pus mult mai bine în valoare Din acest punct de vedere, primarul Miron și orașul Comănești ne pot considera parteneri în acest proiect de reabilitare”, a declarat Irina Iamandescu, director pentru Patrimoniul imobil, din cadrul INP.

Primarul Viorel Miron s-a arătat extrem de încântat de întâlnirea cu specialiștii Institutului Național al Patrimoniului.

”Scopul meu declarat este ca, prin investițiile pe care le vom realiza, cu largul concurs al INP București, Palatul Ghica să-și recapete strălucirea. Fiecare comăneștean trebuie să fie mândru că aparține acestor locuri, să se bucure de moștenirea familiei Ghica. Ne-am luptat ani de zile să aducem această moștenire înapoi, iar acum trebuie să o redăm comăneștenilor și celor care ne vor vizita. Ea trebuie să devină un punct de atracție pentru Comănești și pentru întreaga zonă”, a precizat Viorel Miron.

Întâlnirea cu specialiștii Institutului Național al Patrimoniului are loc la foarte scurt timp după ce Primăria orașului Comănești a cumpărat Parcul și Palatul Ghica, cu 500.000 de euro, o sumă de trei ori mai mică decât a cerut inițial proprietarul.