Partidul Național Liberal a emis un comunicat de presă în care își exprimă, din nou, nemulțumirea față de guvernul PSD- AlLDE.

,,România este pe punctul de a pierde statutul de rezervație a biosferei pentru Parcurile Naționale Pietrosul Mare – Rodna și Retezat, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, în urma numeroaselor ezitări și amânări ale autorităților implicate. La sfârșitul lunii august 2019, reprezentantul pentru România al Programului UNESCO ”Omul și Biosfera” (MAB) a fost avertizat că, până la 30 septembrie 2019, România trebuie să trimită Consiliului MAB documente care să ateste că cele două rezervații de la Rodna și Retezat îndeplinesc criteriile solicitate prin statutul de rezervație a biosferei, în caz contrar urmând va fi exclusă de UNESCO din rețeaua sa. De asemenea, României i se recomandă să solicita singură declasificarea din rețeaua rezervațiilor biosferei pentru cele două obiective, dacă va considera că nu poate îndeplini cerințele forului internațional.

UNESCO a atenționat autoritățile române încă din 2017 că cele două rezervaţii Rodna şi Retezat nu mai îndeplinesc cerinţele pentru a face parte din rețeaua rezervațiilor biosferei și a reclamat faptul că, în cele două parcuri, lipsesc așezările umane permanente, dar și un sistem management modern. Soluții au existat și există, iar România, prin instituțiile sale, și- a însușit inclusiv un plan de conformare. Numai că termenele nu au fost respectate, și nici acțiunile puse în aplicare.

În calitate de președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, am inițiat în ultimii doi ani mai multe dezbateri, vizite, interpelări, ședințe de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Apelor și Pădurilor, ai administrației celor două parcuri, astfel încât excluderea din UNESCO să fie evitată. De fiecare dată, la nivel declarativ, factorii implicați au susținut că se poate și se dorește păstrarea statutului de rezervație a biosferei pentru Rodna și Retezat și că se vor realiza condițiile de conformare, în termenele prevăzute.

Astăzi, ne aflăm în situația să constatăm că ministerele responsabile, conduse de miniștri PSD și ALDE, nu și-au făcut temele, că au fost incapabile să comunice și să rezolve chestiuni simple, dar care implicau voință politică. Cu două săptămâni înainte de termenul limită, 30 septembrie, Ministerul Mediului nu și-a prezentat încă poziția oficială, nu se știe dacă va trimite la UNESCO documentele necesare prin care să demonstreze că ne putem conforma sau va cere, pur și simplu, declasificarea din lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este o situație cel puțin rușinoasă, o demonstrație de incompetență și lipsa de responsabilitate față de un bun românesc cu recunoaștere internațională, care se pierde pentru că nepăsarea și diletantismul au pus stăpânire pe instituțiile statului. În orice colț al lumii, țările se luptă pentru orice bun cu apartenență la UNESCO, din considerente de imagine și economice, numai în România acest statut este tratat cu dispreț și lipsă de viziune”.