Conducătorii auto, care au încălcat regulile de circulație într-un alt județ decât cel în care locuiesc, vor putea să conteste amenda primită, dar și alte sancțiuni, de exemplu, suspendarea permisului auto, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau de care aparține acea localitate, nu acolo unde a fost constatată contravenția, potrivit unui proiect de act normativ adoptat tacit, astăzi, la Senat.

Propunerea legislativă ar modifica art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

În prezent, șoferii care vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere sau măsura suspendării dreptului de a conduce trebuie să se adreseze judecătoriei “în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

 

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă de modificare a Codului Rutier și ordonanței privind regimul contravențiilor are nevoie de votul Camerei Deputaților, de promulgarea președintelui României și de publicare în Monitorul Oficial.