Prevenirea și combaterea degradării ori distrugerii fondului forestier național reprezintă un obiectiv de securitate națională, reducerea fenomenului tăierilor ilegale fiind un domeniu prioritar şi pentru poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

Astfel, în perioada 19-20 septembrie 2019, la nivelul Serviciului de Ordine Publică s-au urmărit: verificarea provenienţei materialului lemnos, cantităţile existente şi modul de valorificare din societăţile de profil, autorizările deţinute pentru comercializarea materialului lemnos sau verificarea respectării prevederilor legale privind modul de completare a documentelor cu regim special.

La activităţile de control au participat 65 de poliţişti şi 4 ingineri silvici, care au efectuat 51 de controale în fondul forestier, în trafic dar şi în exploatările forestiere. În cadrul acţiunii s-au aplicat 24 de contravenţii, în valoare de 36.000 lei, s-au confiscat 75 mc de material lemnos, în valoare de 11.300 lei şi s-au constatat 3 infracţiuni.

  • La data de 19 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Ordine Publică, însoţiţi de un inginer din cadrul Gărzii Forestiere Judeţene Bacău, au procedat la verificarea unei societăţi din Oneşti unde au efectuat o comparare între stocurile faptice şi cele scriptice, prin măsurarea efectivă.

Astfel, au fost identificaţi 32,68 mc de material lemnos în plus faţă de stocul scriptic care indicau 41,22 mc de material lemnos.

Totodată poliţiştii au constatat că de la societatea în cauză au fost expediaţi 5,5 mc de material lemnos fără documente legale de provenienţă.

În cauză au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 38,1 mc material lemnos, în valoare de 3960 lei.

  • La aceeaşi dată, poliţiştii au depistat, pe DN12B, pe raza localităţii Slănic Moldova, un localnic de 57 ani care transporta, cu un atelaj hipo, cantitatea de 1,49 mc material lemnos, esenţă fag.

În urma verificării s-a constatat că bărbatul în cauză nu deţinea documente legale de provenienţă pentru materialul lemnos transportat, acesta fiind sancţionat contravenţional iar cantitatea de material lemnos fiind confiscată şi predată Ocolului Silvic Târgu Ocna.

  • De asemenea, poliţiştii au depistat şi un bărbat de 47 ani, din oraşul Comăneşti, care transporta, cu o autoutilitară, cantitatea de 6 mc lemn foc esenţă fag, fără a deţine documente legale de provenienţă.

Bărbatul în cauză a fost sancţionat contravenţional, iar materialul lemnos, în valoare de 960 lei, a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Ciobănuş.