,,Călătoriile cu trenul au devenit o adevărată corvoadă pentru miile de români care apelează la acest mijloc de transport. Ca unul dintre pasagerii obișnuiți ai CFR Călători, știu ce înseamnă să te urci într-un tren: lipsă de confort și curățenie, grupurile sanitare insalubre, geamuri murdare, scaune roase și pătate, mirosuri grele, instalațiile de aer condiționat care funcționează sau nu, chiar dacă afară sunt 40 de grade Celsius. Dar cea mai gravă realitate a transportului pe calea ferată din România este aglomerația, în condițiile în care se eliberează legitimații de călătorie mult peste capacitatea unui tren, iar mii de pasageri sunt nevoiți, zilnic, să meargă în picioare, uneori pe distanțe de sute de kilometri.
Pentru că pare complet desprins de ceea ce se întâmplă cu adevărat în trenurile CFR Călători SA, îl provoc pe ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, să se urce într-un tren, ca un călător obișnuit, fără presă și fără să anunțe pe cineva din conducerea companiei despre intenția sa. Primul șoc s-ar putea să-l aibă chiar la casa de bilete, unde are toate șansele să audă: ”N-avem locuri” sau ”Avem bilete doar în picioare”. Îi recomand să accepte această a doua variantă și să meargă, în picioare, de la București la Suceava, timp de aproape opt ore!
Poate așa va reuși să găsească un răspuns la întrebarea pe care toți călătorii și-o pun de luni de zile: de ce nu se suplimentează numărul vagoanelor, mai ales pe rutele cu adresabilitate crescută? Oare chiar nimeni de la CFR Călători SA nu poate realiza un studiu de trafic, în baza numărului de bilete vândute, a legitimațiilor vizate și a solicitărilor neonorate de la ghișee? Chiar este atât de complicat de făcut prognoze și analize? Chiar nu pasă nimănui că mii de oameni, în fiecare zi, călătoresc în condiții inumane, înghesuiți, în picioare, pe distanțe de sute de kilometri? Chiar nu are CFR Călători nevoie de banii românilor, care aud tot mai des la ghișee: ”nu mai avem bilete!”?
Ministrul Cuc și PSD încearcă să găsească acum justificări în gratuitatea acordată elevilor și studenților la călătoriile cu trenul. Dar când s-a luat această decizie, nu a estimat nimeni impactul? Vorbim despre o măsură populistă sau ne aflăm în fața unei crase lipse de eficiență managerială la nivelul CFR Călători? În oricare dintre situații, ministrul Răzvan Cuc trebuie să călătorească în picioare, în tren, de la București la Suceava, și apoi să ia măsuri. Să decidă ce investiții sunt necesare, ce bani trebuie alocați pentru creșterea gradului de confort și a siguranței călătorilor, ce fonduri pot fi atrase de la Uniunea Europeană și, de ce nu?, să demită conducerea CFR Călători SA, care își bate zilnic joc de mii de români.
Aștept cu nerăbdare ca ministrul Cuc să ridice mănușa pe care i-o arunc și să iasă cât mai curând într-o conferință de presă în care să anunțe măsurile pe care le va lua legat de CFR Călători SA. Obligatoriu după călătoria pe care o va face, incognito, de la București la Suceava, în picioare și în înghesuială, într-un tren insalubru și fără aer condiționat!”, se arată într-un comunicat de presă emis de PNL Bacău.