Astăzi, 18 octombrie 2019, Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău a fost gazda Conferinței Naționale de Estetică – ,,Arta și Estetica românească la Centenar” . Festivitatea face parte din Simpozionul Național de Estetică, ediția a 24-a. La eveniment au fost invitați directorul Centrului de Cultură ,,George Apostu”, Gheorghe Popa, prof.univ.dr.ing. DHc Valentin Nedeff, președintele Senatului Universității „Vasile Alecsandri”, Academicianul Alexandru Boboc și prof.univ.dr Petru Bejan.

Oaspeții au fost invitați la un dialog socratic vizavi de arta privită din punct de vedere estetic. Invitații au vorbit despre problema modelării și stratificării în opera de artă, structură și limbaj la nivelul contemporan al acesteia și interpretarea ei din perspectiva publicului ,,simplu” și a specialistului.

,,Arta se adresează nu doar văzului sau auzului. Arta se adresează gândirii. Ideaa gustului ca o categorie estetică intervine mai ales atunci când estetica s-a emancipat de ceea ce s-a numit intelectualism. A făcut deosebirea între judecata de cunoaștere și cea de valoare. În judecata de valoare intervine aprecierea, iar în apreciere degajezi gusturi care sunt plurale, diferite. Nu există un gust universal. Deosebirea este fundamentală între modul de a fi ca atare și a fi existent într-o modalitate determinată.”, susține Alexandru Boboc.

,,Chestiunea gustului vine în completarea alteia. Care este norma acestuia? Ce este gustul în relația individului cu opera? Subiectivitatea noastră, până la urmă decide. Noi avem, în calitate de ființe inteligente, această capacitate de a spune că un lucru place sau nu place. Sunt trei termeni care trebuie avuți în atenție: termenul frumos, termenul gust și termenul mesaj. Aceștia fac diferența între arta clasică, centrată pe frumos și arta modernă, centrată pe gust. Misiunea artei vechi este de a aduce satisfacții vizuale, iar misiunea artei contemporane este de a ambala mesaje și de a oferi provocări.”, declară Bejan Petru.

Evenimentul s-a încheiat cu discursul lui Gheorghe Popa despre Centenarul Marii Uniri. Acesta a evidențiat importanța acesteia pentru istorie și a vorbit despre valorile românești ,,risipite prin lume dar reîntoarse la matcă”.