În urmă cu câteva zile, în pădurea din zona Mănăstirii Sf. Ștefan cel Mare și Sfânt, de pe muntele Bolovanu, comuna Oituz, a fost descoperit, la doar câteva sute de metri de drumul forestier, ce duce spre mănăstire, un proiectil exploziv calibru 120 mm, provenit din timpul celor două conflicte militare.

Proiectilul a fost găsit încastrat în rădăcinile unui arbore, acoperit de frunze, fiind extrem de periculos pentru a putea fi mișcat.

Având în vedere riscul mare al intervenției, după o analiză minuțioasă, s-a luat decizia neutralizării muniției direct pe locul de cădere în care a fost descoperită. În acest sens, s-au avut în vedere atât protejarea mediului înconjurător, cât și reducerea razei de împrăștiere a schijelor printr-o explozie controlată a acestuia.

Astfel, au fost realizate ecrane de protecție, ce au avut rolul de a proteja atât arborele lângă care a fost descoperit proiectilul, cât și pentru a diminua efectele exploziei asupra mediului înconjurător.

Rezultatul a fost peste așteptări.

Nu numai că arborele a fost salvat, dar raza de împrăștiere a schijelor a fost redusă la minim datorită baricadelor realizate de către echipa pirotehnică a ISUJ Bacău.

Terenul a fost ulterior curățat, igienizat și a fost predat în condiții optime beneficiarului.

Sursă foto: facebook.com