De Ziua Armatei câteva sute de români s-au reunit, vineri după-amiază, în cimitirul internațional de la Valea Uzului și au adus un omagiu militarilor care au murit în zonă, în timpul Primului Război Mondial.

Participanții au venit îmbrăcați în costum național, purtând steaguri tricolore în mâini, iar 150 de persoane aveau torțe aprinse, cate una pentru cei 149 de eroi căzuți in zonă, iar cea de-a 150-a torță era aprinsă în memoria unui soldat ale cărui rămășițe au fost descoperite recent.

Manifestarea a început cu intonarea imnului național și cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți. După aceasta, s-a citit numele celor 149 de soldați, , după fiecare nume participanții au rostit PREZENT! În zonă s-au aflat numeroase echipaje de de pompieri și forțe de ordine, dar implicarealor nu a fost necesară.

La eveniment au fost prezenți Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, deputatul Constantin Avram, vicepreședintele CJ, Adrian Popescu și primarii din Moinești, Târgu Ocna, Slănic Moldova. Organizatorul evenimentului de marcare a  Zilei Armatei Române este Mihai Târnoveanu.

Constantin Toma a înmânat distincții de ,,Fii ai Văii Uzului” mai multor persoane, inclusiv unui copil care, în data de 6 iunie, cu ocazia Zilei Eroilor, când cimitirul era închis cu lacăt, în urma unei hotărâri  a Consiliului Local Sânmartin, a fost primul care a reușit să intre în incintă, putrând un tricolor în mână. Dupa această acțiune și ceilalți români veniți la Valea Uzului să sărbătorească ZIUA EROILOR,  au pătruns în cimitir , după ce mai multe persoane au forțat și au rupt poarta.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale , la finalul celui de-al doilea Război Mondial, în necropola de la război de la Valea Uzului erau înhumați mai mult de 1300 de militari de diferite naționalități.