De 24 de ani, în fiecare lună octombrie, Bacăul se distinge pe harta culturală a României cu un proiect de înaltă ținută academică. Fiind o veritabilă „marcă înregistrată” a Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, Simpozionul Național de Estetică va propune publicului iubitor de frumos, în perioada 16-18 octombrie 2019, o serie de evenimente culturale de nerefuzat, menite să ne „acopere inimile” cu o infinită „emoție de toamnă”.
Ca de fiecare dată, calendarul simpozionului este construit în jurul conceptului de „Dialog al Artelor”, susținut de personalități marcante ale culturii naționale, europene și universale, dintre care nu vor lipsi reprezentanți ai Academiei Române, ai mediului universitar, dar și ai universului plastic și muzical românesc.
Cea de-a XXIV-a ediție a Simpozionului Național de Estetică va debuta miercuri, 16 octombrie 2019 (ora 17.00), la Teatrul Municipal „Bacovia”, programul zilei incluzând „Spectacolul cărții” („Arta din România, din preistorie în contemporaneitate”, vol. I-II, coord. acad. Răzvan Theodorescu și acad.Marius Porumb), decernarea Titlului de „Prieten al Centrului George Apostu”, cele două momente fiind învăluite în notele grave ale violoncelului, în cadrul concertului de gală susținut de Ansamblul PlaCello (Răzvan Suma și Ella Bokor).
Programul celei de-a doua zile a Simpozionului va fi deschis la Universitatea „George Bacovia” (la ora 10.30) cu lucrările Conferinței Naționale de Estetică – „Arta și Estetica românească la Centenar” (conf.muniv. dr. Cătălin Gheorghe și conf. univ. dr. Cristian Nae, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași). În după-amiaza aceleiași zile, începând cu ora 18.00, „Spectacolul cărții” va continua la Teatrul Municipal „Bacovia” cu „Femeia care și-a pierdut bărbatul” de Sādegh Hedāyat (un spectacol imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa, cu Ali Asghar Rahimi – Iran, Bianca Bor, Gheorghe Iorga, Geo Popa).
Păstrând același format al programului, ultima zi a Simpozionului va fi deschisă la Universitatea „Vasile Alecsandri” de Conferința Națională de Estetică – „Arta și Estetica românească la Centenar” (acad. Alexandru Boboc și prof. univ. dr. Petru Bejan) începând cu ora 10,30.
Ultima parte a programului zilei de 18 octombrie se va desfășura la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, acolo unde, începând cu ora 17.00, invitații se vor bucura de „Spectacolul cărții” („O istorie a opiniilor privind filosofia lui Eminescu”, vol. II, Ștefan Munteanu), într-o prezentare realizată de Dan Petrușcă, de „Rapsodiile autumnale” din cadrul Expoziției de pictură și artă textilă, ce poartă semnătura Ecaterinei Ajder din Republica Moldova (prezintă prof. univ. dr. Petru Bejan), de lansarea albumului de artă și a revistei „Vitraliu” (nr. 51) și de decernarea Titlului de „Prieten al Centrului George Apostu”.
Detalii legate de programul general al Simpozionului Național de Estetică pot fi găsite pe site-ul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău și în afișul Simpozionului. Biletele de intrare pot fi achiziționate de la agenția Teatrului Municipal „Bacovia”.