Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, celebrată anual pe 18 noiembrie, este o inițiativă europeană de sănătate publică desfășurată în scopul sensibilizării profesioniștilor, a publicului și a factorilor decidenți cu privire la situația îngrijorătoare generată de rezistența antimicrobiană și la numărul pacienților infectați cu bacterii rezistente.  

Deoarece rezistenţa antimicrobiană continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și poate contribui la menținerea eficienței antimicrobienelor pentru generațiile viitoare.

În România, campania din acest an are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creșterii rezistenței la antimicrobiene” și se adresează atât pacienților, precum și profesioniștilor din sănătate cu sloganul Ai grijă, NU antibioticelor!”. 

Scopul campaniei este de acela de a reitera importanța creșterii prudenței în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică.

Mesaje cheie pentru profesioniști:

  • Rezistenta antimicrobiană compromite eficiența antibioticelor acum și în viitor; 
  • Contracararea rezistentei antimicrobiene impune încurajarea utilizării limitate de antibiotice, la pacienții fără alte soluții terapeutice; 
  • Evitați profilaxia inutilă cu antibiotice;
  • Documentați indicația tratamentului cu antibiotice, alegerea medicamentului, doza, calea de administrare și durata tratamentului în fișa pacientului. 

Mesaje cheie către pacienți: 

  • Antibioticele pot fi prescrise numai de medic;
  • Antibioticele nu sunt analgezice și nu vindecă orice boală.

Sursă foto: replicahd.ro