Cazul copilului de 13 ani din județul Bacău, care a fost vândut de bunica lui, pentru o capră și câțiva lei, unui cioban care l-a pus la muncă, l-a înfometat și l-a învățat să bea, a intrat în atenția deputatului PNL Tudorița Lungu, care consideră că, dacă despre această situație s-a aflat din mass-media, există mii de astfel de cazuri de copii abuzați, despre care nu știe nimeni.

”Este revoltător, pentru ceea ce s-a întâmplat la Motoșeni, într-o comunitate în care există primar, cadre didactice, preot, polițist și, teoretic, pe hârtie, și servicii de asistență socială. Nimeni nu s-a sesizat când acel copil a nu a mai frecventat școala? Niciun profesor nu a găsit de cuviință să bată la ușa bunicii, să sesizeze Serviciul de Asistență Socială a primăriei și să se implice în acest caz?

Se pare că niciun salariat al statului nu a fost interesat ce se întâmplă cu adevărat. Deși, după cazul Caracal, mă așteptam la o atenție sporită din partea autorităților, nici măcar polițiștii din localitate nu au găsit de cuviință să cerceteze unde a dispărut băiatul de 13 ani. Chiar nu mai există niciun fel de responsabilitate și de atenție? Chiar lăsăm acești copii ai nimănui?”, este semnalul de alarmă tras de deputatul Tudorița Lungu.

Parlamentarul băcăuan consideră că, în comunitățile sărace, de unde mii de familii au ales să plece la muncă în străinătate, copiii rămași în grija bunicilor sau altor rude sunt expuși abuzurilor.

”România a fost condusă, în ultimii șapte ani, de PSD, iar rezultatele acestei guvernări se văd: abandon școlar, analfabetism funcțional, regiuni întregi depopulate, un sistem defectuos, care îi transformă pe cei mici în victime. Comunități întregi au fost ținute în mod deliberat în sărăcie, pentru a fi manipulate mai ușor și pentru a nu reacționa în fața unor astfel de realități.

Oare de câte astfel de cazuri mai este nevoie pentru ca lucrurile să funcționeze, pentru ca în instituțiile publice să ajungă oameni competenți și responsabili, care să-și înțeleagă menirea? Este evident că avem servicii sociale care nu funcționează, avem cadre didactice implicate, dar și din cele care se rezumă doar să predea o lecție la catedră, că avem polițiști care își înțeleg rostul în comunitate și ideea de prevenție, dar și din cei care nu acționează decât atunci când sunt sesizați. Este evident că lucrurile nu mai pot rămâne așa!”, este concluzia parlamentarului băcăuan.