Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România sărbătorește în acest an centenarul. Evenimentul intitulat ”Ziaristul Român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)”, a avut loc ieri, 23 ianuarie 2020, în incinta amfiteatrului ,,Dumitru Alistar”.

La eveniment au fost prezenți Cornel Cepariu, președintele Filialei „Marius Mircu” din Bacău a UZPR, Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Ovidiu Zanfir, secretarul general al UZPR, Conf. univ. dr. Cristina Cîrtiță-Buzoianu, Prof.univ.dr.ing. Vasile George Puiu, Conf. univ. dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei și ziaristul Petru Frăsilă.

În cuvântul de deschidere, Doru Dinu Glăvan a subliniat că ,,UZPR este, cu adevărat, cea mai importantă organizație profesională din România. În prezent are peste 3500 de membri. Sunt jurnaliști din toate trusturile de presă, radio, televiziune, presă, și autori de cărți. Uniunea nu atestă calitatea de ziarist neapărat, ci atestă creația jurnalistică și publicistică. Breasla aceasta a jurnaliștilor este foarte importantă, iar noi suntem hotărâți să mergem spre publicul larg. UZPR a traversat perioada interbelică, perioada comunismului și desigur acum această etapă a democrației, a libertății excesive.”

,,Jurnalism- un cuvânt care stârnește și patimă, stârnește și apreciere, aplauze, stârnește în același timp și un interes deosebit. Sper ca interesul acesta să fie în special în rândul oamenilor tineri, pentru că este nevoie și de un flux nou de energie specifică tinerilor în ceea ce privește presa românească.”, a declarat Cornel Cepariu.

În cadrul manifestării s-a vorbit despre parcursul jurnalismului în ultimul veac și rolul organizației profesionale. Evenimentul a fost marcat de lansarea cărții,, Presa,vremurile și politica”, scrisă de omul de televiziune Petru Frăsilă. Invitații s-au arătat profund impresionați de lucrarea gazetarului.