Deputaţii au votat, astăzi, 28 ianuarie 2020, într-o şedinţă de plen convocată în sesiunea extraordinară, proiectul de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică. Printre cei vizați sunt chiar parlamentarii, magistrații, dar și foștii președinți ai României. S-au înregistrat 247 voturi pentru şi 21 de abţineri.

,,Am eliminat pensiile speciale și am început cu noi. Ne ținem de cuvânt. Asta înseamnă guvernare responsabilă, în folosul tuturor românilor. Pensiile trebuie calculate doar pe baza cotizației din anii de muncă, nu a altor criterii subiective.”, a publicat pe pagina sa de facebook Tudorița Lungu.

,,Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege inițiat de Partidul Naţional Liberal, în luna februarie a anului trecut, privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Vor fi eliminate: pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari, pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României, pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil, pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor.” a declarat Ionel Palăr. 

Sursă foto: facebook.com