Cu vreo 7 ani întârziere, celebra turbină de cogenerare de la CET Bacău a început să funcționeze, dar pentru Termoenergy. Investiția micșorează gaura produsă bugetului municipiului Bacău de sistemul centralizat de încălzire cam cu 30%.

Thermoenergy a pus, zilele trecute, în funcțiune turbina de cogenerare în ciclu combinat gaz și abur care va produce atât agent termic pentru oraș, cât și energie electrică pentru sistemul național.

Proiectul a fost demarat în 2011 de administrația Stavarache, însă a fost abandonat în 2013. Turbina avea nevoie de o conductă de alimentare cu gaz de 6 bari dar instalația de gaz era de numai 1 bar. Lucrările au fost reluate anul trecut cu lucrătorii Thermoenergy iar pe 7 ianuarie a fost pusă în funcțiune turbina.

Aceasta va produce, anual, energie electrică în valoare de aproximativ 15 milioane de lei.

După cum a explicat primarul Cosmin Necula banii micșorează efortul bugetar pe care-l face municipalitatea pentru menținerea în funcțiune a sistemului centralizat de încălzire. Anual se cheltuie 70 de milioane de lei pentru gazul necesar încălzirii a doar 15.000 de locuințe dintr-un total de 67.000. Circa 50 de milioane de lei plătește orașul și 20 de milioane plătește Thermoenergy.