Ieri, 20 ianuarie 2020, de la ora 11.00, în sala mica a Palatului administrativ din Bacău, prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a condus o nouă ședință a Unității Locale de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor, dat fiind că s-a confirmat din nou evoluția pestei porcine africane (PPA) pe raza Fondului de vânătoare 31 Parincea, precum și datorită faptului că pe teritoriul României evoluează gripa aviară.

În urma analizării datelor prezentate de directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, domnul Costel Busuioc, care au arătat că au fost îndeplinite condițiile legale necesare, s-a aprobat închiderea focarelor de pestă porcină africană din localitățile Nănești, comuna Parincea, Câmpeni și Pârjol din comuna Pârjol.

Totodată, a fost analizat și aprobat Programul de măsuri din zona afectată, ca urmare a confirmării noului caz de PPA la un porc mistreț mort pe raza Fondului de vânătoare 31 Parincea.

De asemenea, a fost analizat și aprobat Programul de măsuri de prevenire, pentru diminuarea riscurilor apariției gripei aviare înalt patogene la păsările de curte din exploatațiile existente în județul Bacău, în contextul actual epidemiologic, în care virusul gripei aviare H5N8 evoluează în Polonia, Ungaria, Slovacia, dar și în România, în județul Maramureș.

În vederea prevenirii riscului de îmbolnăvire cu gripă aviară, DSP Bacău recomandă populației următoarele:

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar 
  • Nu manipulaţi păsări moarte 
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave 
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate 
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; 
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare.

Prepararea hranei

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate 
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate 
  • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic 
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C 
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun 
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic 
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.