Peste 12,7 milioane de lei sunt alocate, începând de astăzi, din bugetul local, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal Bacău și pentru dotarea acestora cu echipamentele necesare asigurării asistenței medicale, în contextul epidemiei de coronavirus, inclusiv cu paturi pentru Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I.). Grupul consilierilor liberali a sprijinit repartizarea a 10,7 milioane de lei pentru amenajarea celor două etaje ale spitalului și a altor două milioane de lei pentru achiziția de echipamente medicale, astfel încât să poată fi puse la dispoziția pacienților aproximativ 160 de paturi. Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de șase săptămâni.

”Una dintre marile probleme semnalate a fost cea legată de achiziția materialelor de care este nevoie pentru amenajare și nu se afla pe stoc în România. Începem să căutăm variante, pentru că acum este nevoie de toate canalele de comunicare, astfel încât să facilităm comenzile externe. Vorbim despre un spital, de care este nevoie stringentă în aceste momente și, în vremurile astea nu mai este loc de dispute, fiecare trebuie să ajute cum poate”, a declarat consilierul local Cătălin Crețu, care a fost delegat de Ordinul Arhitecților Bacău-Neamț să sprijine voluntar finalizarea celor două etaje din Spitalul Municipal Bacău.

Alocarea a 200.000 de lei pentru achiziționarea de echipamente de protecție pentru personalul medical, propunere care a aparținut consilierului PNL Ilie Bîrzu, a fost adoptată cu unanimitatea votului celor prezenți.

”Am multe semnale că personalul medical duce lipsă de echipamente de protecție, care nu înseamnă doar măști și mănuși, este nevoie de ochelari de protecție, de combinezoane, de măști profesionale, de produse de dezinfecție.Trebuie să ne pregătim să punem la adăpost personalul medical, pentru o potențială perioadă critică. M-am bucurat că toată lumea a fost de acord, semn că mulți dintre aleșii locali înțeleg importanța de a lua decizii care să însemne siguranța cadrelor medicale și accesul pacienților la servicii de sănătate”, a precizat consilierul Ilie Bîrzu.

Reducerea taxei de salubritate cu 50%
Grupul consilierilor locali PNL a depus și un proiect de hotărâre care urmărește adoptarea unor măsuri fiscale, în sprijinul agenților economici, dar și al populației. Reducerea cu 50% a taxei de salubritate pe toată perioada de menținere a stării de urgență, precum și pentru luna următoare după ridicarea acesteia, diminuarea cu 50% a tarifelor pentru plata chiriilor, redevențelor sau altor sume contractuale, datorate bugetului local al municipiului Bacău, în baza contractelor de concesiune, închiriere, superficie, servitute, pe toată perioada stării de urgență și pentru luna următoare de la ridicarea acesteia sunt propuneri care urmăresc să vină în sprijinul mediului de afaceri local.

Liberalii au propus, de asemenea, ca impozitele pe clădiri și terenuri pentru firme să fie calculate aplicând cotele și coeficienții minimi prevăzuți în Codul Fiscal, iar taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate să fie de 1% din valoarea serviciilor.

Pentru persoanele fizice, grupul liberal din Consiliul Local Bacău a propus reducerea cu 50% a taxei de salubritate pe toată perioada de menținere a stării de urgență și pentru luna următoare după ridicarea acesteia, aplicabilă tuturor persoanelor fizice, calcularea impozitelor pe clădiri și terenuri folosind coeficienții minimi prevăzuți în lege, scutirea de la plata impozitului pentru terenurile aflate în proprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social, pe toată perioada de menținere a stării de urgență și pentru luna următoare de la ridicarea acesteia.

În plus, se dorește amânarea termenului de plată a taxei de salubritate până la 30 iunie 2020, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Propunerile consilierilor locali urmează să intre în dezbatere la viitoarea ședință a Consiliului Local Bacău de săptămâna viitoare.