La un pas de dezastru în agricultură

Agricultorii băcăuani susțin că seceta prelungită va provoca un adevărat dezastru. Din cauza lipsei apei din sol, culturile agricole sunt puse într-un real pericol.

„Ne îndreptăm cu pași repezi spre un dezastru. În sud seceta deja a făcut ravagii. Nu îi înțeleg pe guvernanți de ce nu acționează, mai ales că acum suntem sub stare de necesitate, adică un fel de război, și ar putea fi extrem de eficienți în a salva ce se mai poate salva. Dai apa gratis pentru irigații, curentul pentru stațiile de pompare la fel și salvezi culturile, asiguri hrana populației. Dacă nu o dai gratuit, apa ajunge în mare și nici recoltă n-ai”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Cele mai mari probleme sunt la culturile de grâu semănate în toamna trecută, cât și la cele de rapiță. Pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie a plantelor este medie şi slabă. De aceea se previzionează că producțiile vor scădea la jumătate, iar dacă nu va ploua, în următoarele zile, se poate vorbi chiar de calamitare totală a culturilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a și anunțat că, în Moldova, la cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute.

Nici culturile de primăvară, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr sau porumb, însămânţate până la această dată, nu sunt într-o situație mai bună. În mod normal, semințele abia puse în sol ar fi avut nevoie de apă ca să poată porni germinația.

„Agricultura românească nu-i afectată doar de secetă, ci și de decizii proaste care vor lăsa urme adânci. Interzicerea exporturilor ne va lovi crunt. Suntem în imposibilitatea de a ne desface marfa și din acest motiv nici aprovizionarea cu imputuri nu se mai face prin credit-furnizor ca până acum din cauză că furnizorii nu mai au încredere că vom vinde producția”, a mai explicat Baciu.

El susține că România nu va putea face export serios de produse agricole în UE.

„Piața noastră era acolo unde e nevoie, nu în UE. Cui vinzi în UE, Franței, Germaniei? Cineva ne ia de proști. Ăștia au și agricultură performantă și subvenții mult mai mari. Nu ai cum te bate cu ei. Pentru noi soluția era simplă: statul își refăcea rezerva de grâu cumpărând 500 de mii de tone, la prețul piatei, după care lăsa piața liberă. La orice produs se poate aplica. Rapița ce faci cu ea dacă ai blocat-o în țară, dacă tu nu mai ai nici o fabrică de ulei?”, a continuat explicația președintele LAPAR.

Pozele sunt primite de la un agricultor care exploatează o fermă vegetală în lunca Siretului și demonstrează că în condiții de secetă prelungită a apărut chiar și fenomenul de deșertificare în unel zone.

„În 40 de ani de agricultură eu n-am văzut așa ceva în zona noastră”, a fost singurul comentariu pe care l-a făcut Laurențiu Baciu cu privire la fenomenul de deșertificare.