Prefectul Liviu Miroșeanu a avut, la Moinești, o întrevedere cu domnul George Merlușcă, președintele Patronatului Român – filiala județeană Bacău. Discuțiile s-au axat, în principal, asupra măsurilor care pot fi luate pentru sprijinirea mediului de afaceri. În acest sens, s-a venit cu mai multe propuneri centralizate de la membrii Patronatului Român din județul Bacău.
„Fondurile europene au ajutat foarte mult, dar este nevoie ca partea de finanțare care îi revine Uniunii Europene să crească la 80%, pentru că, la un nivel de contribuție de 60% din partea aplicantului român, adăugând costurile neeligibile, se ajunge la un nivel de finanțare de aproape 50%, ceea ce este un nivel dificil susținut. În schimb, dacă s-ar stabili o contribuție din partea Uniunii Europene de 80%, cu tot cu costurile neeligibile, s-ar ajunge la un nivel de finanțare din partea solicitantului român de 30%, ceea ce este un procent sustenabil.
A doua chestiune de mare importanță este legată de reconversia profesională. Chiar dacă se fac instruiri de către firme specializate, finanțate din bani europeni, absolvenții nu iau contact cu utilajele, unele foarte sofisticate, pe care le au firmele centrate pe producție. De aceea, propun ca o parte din fondurile destinate reconversiei profesionale să fie folosite de către firme pentru achiziționarea de echipamente pe care să se facă pregătirea viitorilor angajați. Sigur, în domeniile unde se impune, se vor coopta și lectori specializați, iar absolvenților să li se elibereze diplome care să fie recunoscute la nivel național și firma unde a făcut pregătirea să fie obligată să-i angajeze. Să fie un fel de școală profesională, pentru că, altfel, acești bani sunt bani aruncați.”, a precizat domnul George Merlușcă.
La rândul său, prefectul Liviu Miroșeanu a adăugat: „Sunt propuneri punctuale, propuneri pe care antreprenorii băcăuani le-au făcut după experiența acumulată pe parcursul implementării proiectelor finanțate cu bani europeni. Sigur, mai sunt lucruri de îmbunătățit, dar mă bucur că s-a conștientizat faptul că fondurile venite de la Uniunea Europeană sunt foarte utile pentru dezvoltarea afacerilor și că patronii români sunt tot mai interesați de aceste surse de finanțare. Așa cum am mai spus, sunt preocupat să dezvoltăm mediul de afaceri din județul Bacău și cred în puterea dialogului între autorități, angajatori și angajați. Prin urmare, voi continua această serie de întrevederi, pentru a putea întocmi o listă de propuneri și înainta Guvernului”.