Spitalul Județean de Urgență Bacău nu a depus cerere pentru „decontarea din fonduri europene a cheltuielilor cu aparatura, necesară în pandemia COVID-19”. Practic a refuzat 10 milioane de euro.
Acuzele vin de la liberalii băcăuani printr-un comunicat de presă:
Spitalul Județean de Urgență Bacău nu se află printre cele 25 de unități sanitare din România care au depus cereri pentru decontarea din fonduri europene a cheltuielilor cu aparatura, necesară în pandemia COVID-19. Deși Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziția spitalelor 350 milioane euro, SJU Bacău, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Bacău, nu este interesat să scrie și să depună un proiect în baza căruia să poată obține finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro, ce ar putea fi folosită pentru dotarea unității sanitare.
Aceasta este o nouă dovadă a incompetenței și delăsării managementului SJU Bacău, dar și a ipocriziei celor care conduc spitalul și județul. După ce s-au plâns că Ministerul Sănătății nu a dat bani, deși au primit peste 840.000 de lei pentru dotări de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și pentru un aparat de testare RT-PCR, care nu este nici acum funcțional, managerul spitalului și președintele CJ Bacău nu arată nicio preocupare pentru atragerea de fonduri nerambursabile. O fi prea dificilă scrierea unui proiect sau cei doi reprezentanți ai PSD nu vor bani europeni, care trebuie justificați?
Este rușinos că un spital ca cel din Lupeni a fost capabil să atragă fondurile nerambursabile, în timp ce, la SJU Bacău, domnește indolența și disprețul față de cadrele medicale și de pacienți. Le reamintim managerului Adrian Popa și președintelui CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, că Ministerul Fondurilor Europene a deschis sesiunea de depunere proiecte, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru care sunt alocați 350 de milioane de euro, din care se vor finanța:
- Proiecte cu valoare maximă de 10 milioane euro, pentru unitățile publice sanitare și de suport pentru pacienții infectați cu COVID-19, care doresc să achiziționeze echipamente medicale necesare în tratamentul pacienților;
- Proiecte a căror valoare maximă nu poate depăși 3 milioane euro, destinate autorităților publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistență socială din județ, pentru categoriile vulnerabile. Proiectele sunt destinate protecției personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei, acordat tot din fonduri europene, personalului medical și auxiliar.
Poate măcar acum conducerea SJU și cea a Consiliului Județean Bacău vor înțelege că banii nu vin doar dacă stai cu mâna întinsă și te plângi, ci dacă scrii proiecte corecte și cheltui fondurile cu responsabilitate și transparență.
Biroul de presă PNL Bacău