Organizația Femeilor Liberale – Filiala Bacău, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie ”Iulian Antonescu”, a organizat, un eveniment cu ocazia Zilei Universale a Iei, care coincide cu Sărbătoarea de Sânziene. Doamnele liberale au dorit, astfel, ca, în ciuda vremurilor neobișnuite pe care le parcurgem, să nu fie dată uitării una dintre cele mai cunoscute piese ale portului nostru tradițional.

Viorica Băluță a vorbit despre ”Reprezentări zoomorfe în etnografie, la zi de Sânziene”, în timp ce Iulian Bucur a prezentat ”Arhitectura iei”.

”Despre cămașa populară românească se spune că ar avea rădăcini în epoca Cucuteni. Cert este că, dacă la început a fost un simplu obiect de îmbăcăminte, între timp a căpătat valențe de simbol. Este ceea ce ne definește și ne reprezintă, și cred că avem datoria să le transmitem și celor mai tineri respectul pentru portul popular și pentru simbolurile noastre naționale. Eu mă bucur de câte ori văd pe cineva tânăr care poartă ie și consider foarte important ca acest obicei al coaserii și al confecționării cămășilor cu altiță, existent în zona Moldovei, să fie transmis celor care vin din urmă. Evenimentul nostru de astăzi este un gest de respect față de tradiții, de meșteșuguri și față de înaintași”, a declarat Tina Oana Cristea, președinta OFL Bacău.