Contribuabilii plătitori de impozit pe profit care care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% asupra impozitului datorat.

Bonificațiile se aplică în mod corespunzător și pentru:
– contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare. Acești contribuabili beneficiază de bonificații dacă achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins, după caz, în perioada 26 iunie-25 septembrie 2020 inclusiv și în perioada 26 septembrie-25 decembrie 2020 inclusiv.
– contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferente trimestrelor II si III ale anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

Contribuabilii plătitori de impozitul pe veniturile microîntreprinderilor care achita impozitul datorat până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% asupra impozitului datorat.

Contribuabilii determină impozitul pe profit /impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificației. Pentru anul 2020, nu se datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 zile de la data intrării în vigoare a OUG 99/2020. Astfel, calculul se va efectua prin împărțirea impozitului la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu 275 de zile (diferența dintre 365 de zile și cele 90 de zile exceptate). Contribuabilii care au întrerupt activitatea, total sau parțial, din cauza stării de urgență scad și această perioadă pentru recalcularea impozitului specific anual.

Până la data de 1 octombrie 2020 sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu drept de deducere următoarele operațiuni realizate cu măști de protecție și ventilatoare medicale:
– livrările realizate către instituțiile publice responsabile cu constituirea rezervei rescEU. Furnizorul justifică scutirea de TVA în baza unei declarații pe propria răspundere privind destinația bunurilor livrate, cel mai târziu la momentul livrării;
– importurile și achizițiile intracomunitare efectuate de instituțiile publice responsabile cu constituirea rezervei rescEU. Scutirea de TVA se justifică în baza unei declarații pe propria răspundere a beneficiarului, care se depune la organele vamale la momentul efectuării importului.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2020 privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 551 din 25 iunie 2020.