Valerian Vreme, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Bacău, a solicitat autorităților județene să ia de urgență măsuri pentru limitarea crizei generată de epidemia de Covid 19. Declarația a fost făcută astăzi, 3 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă având ca subiect  sănătatea publică, susținută de Valerian Vreme și Dragoș Ștefan, candidat la funcția de primar al municipiului Bacău. Motivul pentru care prima din seria de conferințe de presă din campania electorală a lui Valerian Vreme este despre sănătate are ca motiv importanța acordată acestui capitol de către candidatul PMP. ”Noi punem pe primul loc sănătatea. Pe sănătate trebuie să dai cât nu ai, după cum se spune”, declară Valerian Vreme.

”Județul Bacău se apropie de 3.000 de cazuri confirmate de COVID, ceea ce ne situează pe un regretabil loc fruntaș în statistica națională. Astăzi, din păcate, s-a raportat un nou număr foarte mare de cazuri de îmbolnăvire”, a afirmat Valerian Vreme. Candidatul PMP la președinția Consiliului Județean atrage atenția că ”Apropierea sezonului rece, asociată cu incidența altor boli virale, indică perspectiva depășirii capacității sistemului medical băcăuan de a asigura tratamentul tuturor persoanelor aflate în situații de risc.”

De aceea, afirmă Valerian Vreme, este nevoie de adoptarea următoarelor măsuri, în regim de urgență: ”Testarea persoanelor cu risc ridicat de infectare (cadre medicale, șoferii de pe ambulanțe), testarea cadrelor didactice și a elevilor, mai ales că noul an școlar bate la ușă, extinderea distribuirii de măști gratuite către băcăuanii cu venituri reduse, măsuri de sprijin pentru Direcția de Sănătate Publică, sprijin financiar pentru dotarea spitalelor cu echipamente specifice de protecție”.

Absolvenții de școli sanitare să fie sprijiniți pentru a profesa în comunele natale

Valerian Vreme s-a referit și la criza acută de cadre medicale, îndeosebi în mediul rural, oferind ca soluții telemedicina și sprijinirea tinerilor care să urmeze școli sanitare urmând să profeseze în locurile natale din comunele județului.

De asemenea, fenomenul ”șpăgii” în spitale, acuzat de majoritatea românilor, își poate găsi rezolvarea pornind ”de la fiecare dintre noi”, pornind de la educație, susține Valerian Vreme. Fostul ministru a afirmat că se poate vorbi, în realitate, ”de o cârdășie între noi, ca pacienți, și anumite cadre medicale care încă așteaptă atenții”.