Bacăul este parte din cea mai mare investiție în calitatea aerului din ultimii 10 ani. Prin aceasta, Bacăul își dublează numărul de stații de monitorizare a calității aerului, de la 3 cât deține în prezent, la 6, scrie Mircea Fechet,secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe pagina sa de facebook.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor investește 3.17 milioane de euro în extinderea și modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului: peste 1 milion de euro din fonduri europene nerambursabile și aproximativ 2 milioane de euro prin bugetul Administrației Fondului pentru Mediu.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va avea cu 40% mai multe puncte de măsurare a poluanților din aer, peste tot în țară. Asta înseamnă că, rețeaua va crește de la 148 de puncte de măsurare, câte are în prezent, la 208.

Toate aceste noi stații, inclusiv cele din județul Bacău, vor contribui la sistemul național de prognoză a calității aerului, care va fi dezvoltat, în premieră, în România.

Prognoza va putea fi consultată de oricine și va oferi date privind posibilele zone poluate cu 3 zile în avans. Astfel, oricine va putea ști, de exemplu, de luni, care vor fi zonele de risc în orașul în care trăiește, joi.

,,Avem nevoie de acest sistem național de prognoză, care va putea fi inserat inclusiv în programele tv, după prognoza meteo. Orice român trebuie să știe ce aer respiră și sa fie informat zilnic despre evoluția poluanților.”, a declarat Mircea Fechet.