În fiecare an, în perioada 4 – 10 octombrie se sărbătorește la nivel mondial „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”. Tema ediției din anul 2020 este „Sateliții ne îmbunătățesc viața”, iar pentru a afla mai multe informații despre evenimentele organizate la nivel mondial puteţi accesa link-ul: https://www.worldspaceweek.org/.
Sărbătorirea acestui eveniment poate fi foarte simplă, de la o prezentare despre spațiu în fața clasei, urmărirea unui film documentar despre cosmos și misiuni spațiale alături de prieteni, observații astronomice sau pur și simplu admirarea cerului înstelat. Tema de anul acesta încurajează studierea sateliților artificiali și a modului cum aceștia îmbunătățesc viața pe Pământ. Cel mai strălucitor satelit artificial observabil pe cerul nopților este Stația Spațială Internațională. Traseul acestui imens laborator științific orbital pe cer, poate fi aflat prin aplicații dedicate precum și la următoarea adresă: https://www.astroviewer.net/iss/en/observation.php.
Adunarea Generală a ONU din 6 decembrie 1999 a declarat intervalul 4 – 10 octombrie Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic pentru a sărbători în fiecare an, la nivel internațional contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane. Cele două date care definesc temporal ,,Săptămâna Mondială a Spațiului” reprezintă două evenimente importante: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spațiului și semnarea „Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești” (10 octombrie 1967).
Cu această ocazie Complexul Muzeal de Științe ale Naturii „Ion Borcea”, la subunitatea Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin” din Bacău organizează pentru cei interesați, proiecții de filme documentare pe teme de astronomie și astronautică. Filmele vor fi proiectate cu ajutorul unei tehnologii noi de proiecție, care reușește cu ajutorul unui software de curbare a imaginilor și a proiecției pe un ecran panoramic curb să ofere o proiecție imersivă a materialului prezentat.
Vizitatorii vor putea viziona următoarele filme documentare:
ISS – Stația Spațială Internațională;
Apollo 11;
Spațiul – Să descoperim cosmosul;
HST – Telescopul Spațial Hubble;
Cosmos A Space Time Odyssey – Surorile Soarelui;
Accesul vizitatorilor, pentru vizitarea expozițiilor și vizionarea filmelor documentare, se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezența virusului SARS-CoV-2. Pentru a avea acces, vizitatorii trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puține suprafețe.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic „Victor Anestin”
Tel. 0234/513724