Teatrul „Bacovia” anunță că a încheiat munca la spectacolul „Tiadora”, o monodramă cu actrița Eliza Noemi Judeu.

Spectacolul are la bază textul Mariei Manolescu, declarat câștigător al Concursului de Dramaturgie Monodramă 2019, concurs devenit tradiție și parte integrantă a festivalului băcăuan, fiind printre singurele de profil din țară.

Premiera noii producții „Tiadora” era programată să aibă loc în luna aprilie 2020, în debutul Festivalului Bacău Fest Monodrame, care a fost însă anulat din cauza pandemiei de coronavirus. Regizorul Sorin Militaru revine la Teatrul Municipal „Bacovia” și semnează regia spectacolului „Tiadora”, în colaborare cu scenograful Horațiu Mihaiu. Sorin Militaru este la a patra colaborare cu teatrul băcăuan, după producțiile „Viața e în direct doar aici”, „Cu sufletul nu-i de glumit” și „Ich bin Ofelia” (tot cu Eliza Noemi Judeu în rol principal).

„Textul Mariei Manolescu este un text plin de sensuri și plin de profunzime umană, un text foarte sensibil, care, din punctul meu de vedere, vorbește despre eliberarea sufletului, când omul se salvează practic de la viață, prin sinucidere. Deci e un spectacol despre suflet, despre eliberare, despre momentul în care corpul devine mult prea dureros și sufletul își găsește drumul său. E un spectacol frumos, interesant și neașteptat. Formula în care lucrăm, cu Eliza și cu cei doi actori, care fac și muzica pentru „Tiadora”, Vlad Nicolici și Giuseppe Torboli, ne oferă o cheie total neașteptată a poveștii. E un spectacol psihedelic, și datorită muzicii, și datorită Elizei, și datorită textului, toate lucrurile acestea împreună ne-au dus pe un astfel de drum. Sperăm să fie un drum bun, n-avem nicio siguranță, dar n-avem nici îndoieli foarte multe că va fi bine”, a declarat regizorul Sorin Militaru.

Actorii Vlad Nicolici și Giuseppe Torboli asigură construcțiile sonore ale spectacolului, live. Filmele de animație sunt semnate de Bogdan Mihăilescu și video conceptul îi aparține lui Ovidiu Ungureanu.

„Tiadora” este a treia premieră a acestei stagiuni, după „S-a-ntâmplat într-o joi”, regia Octavian Jighirgiu, și „Iar te sinucizi, iubito?!”, regia Gheorghe Balint. Spectacolul „Tiadora” va fi prezentat publicului băcăuan atunci când normele de protecție împotriva răspândirii virusului SARS COV 2 vor permite acest lucru.