Sprijinirea oamenilor și firmelor direct afectate, creșterea pensiilor, salariilor și alocațiilor, crearea și finanțarea unor mecanisme care să susțină economia sunt doar câteva dintre măsurile pe care Guvernul Ludovic Orban le-a luat în ultimele luni, în plină pandemie de COVID-19, cea mai gravă criză prin care trece omenirea, după Al Doilea Război Mondial. Cabinetul Orban nu numai că a gestionat bine o situație fără precedent, dar a reușit să-și îndeplinească și obiectivele asumate, care înseamnă investiții și dezvoltare.

Una dintre primele măsuri ale guvernării liberale a fost să elimine suprataxarea practicată de PSD: supraacciza la carburanți, suprataxarea contractelor de muncă part-time, taxele oneroase puse băncilor și companiilor din sectorul energetic sau din telecomunicații . ”În paralel, Executivul a luat o decizie strategică, esențială pentru viitorul României și a trecut de la de la consumul păgubos și risipa instituite de PSD, la dezvoltarea prin investiții masive, cu fonduri europene. Vorbim despre fonduri europene de 3,2 miliarde de euro atrase în numai opt luni, deși, peste situația dezastruoasă, financiară, economică și instituțională, lăsată de guvernarea PSD, s-a suprapus criza sanitară generată de pandemie. În plus, Cabinetul Orban s-a confruntat și cu o majoritate parlamentară PSD ostilă, care a încercat să deturneze măsurile bune luate de guvern. În ciuda tuturor piedicilor, ne-am văzut de treabă, iar cifrele nu mint”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Cabinetul Orban.

Veniturile românilor au înregistrat, chiar în acest an greu, de pandemie, creșteri reale. Salariul mediu net a crescut la 3.275 lei în luna august, cu 7,6% mai mare față de perioada guvernului PSD. Pensiile s-au mărit cu 14%, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. ”Statisticile nu mint și ele arată că politicile liberale au dus la o scădere a inflației, de la 4,1%, în iulie 2019, la 2,8%, în iulie 2020. Asta se traduce prin protejarea puterii de cumpărare a românilor. Mai mult, PNL a demonstrat că nu e nevoie de taxe în plus sau de majorarea taxelor și impozitelor, pentru a aduce venituri suplimentare la buget. Dacă au un regim fiscal mai blând și predictibil, firmele generează  venituri și își achită dările la stat. Dacă este să mă refer strict la județul Bacău, s-au făcut pași importanți pentru construcția Autostrăzii Brașov – Bacău, a drumurilor expres Bacău – Piatra Neamț, Bacău – Focșani, pentru modernizarea căii ferate din toată Moldova, pentru construcția unui terminal de mărfuri la Aeroportul Bacău”, spune parlamentarul Daniel Fenechiu, care deschide lista PNL Bacău la Senatul României.

Pentru a evita un dezastru social și economic, Cabinetul Orban a luat măsuri extreme îmn perioada pandemiei: 1,4 milioane de români au beneficiat de șomaj tehnic, pentru care statul a suportat un miliard de euro, Guvernul a amânat ratele bancare pentru aproximativ 321.000 de oameni, a sprijinit peste 20.000 de părinții, care au beneficiat de zile libere plătite, a decontat 41,5% din salariu pentru angajații care s-au întors la muncă, după starea de urgență. Prin Programul IMM Invest, peste 18.000 de IMM-uri au primit finanțare rapidă și ieftină și și-au putut continua activitatea.

”Dincolo de sprijinul acordat oamenilor și firmelor, de sumele uriașe investite în dezvoltare, sănătatea românilor a fost cuvântul de ordine în această perioadă. Guvernul Orban a alocat 24 de miliarde de lei numai pentru dotarea sistemului sanitar cu materialele și echipamentele necesare, banii au fost folosiți pentru creșterea capacității de testare, pentru medicamente și echipamente sanitare, iar alte 9,8 miliarde de lei au însemnat plăți cu caracter excepțional, generate de epidemia COVID – 19. Numai cine nu vrea nu vede că acest guvern a salvat România dintr-o situație care putea deveni catastrofală”, conchide Viorel Miron, președintele PNL Bacău.

PNL Bacău