La invitația senatorului liberal Daniel Fenechiu, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vizitat ieri câteva comune din județul Bacău, unde a stat de vorbă cu fermierii locali.
Prima oprire a fost la Sascut, la Agrolact Moldova. Aceasta este o fabrică de procesare a laptelui, cu o instalație complet automatizată și o capacitate de 70.000 de litri pe zi, colectați de la 2.000 de vaci. Pe lângă lapte, sub brandul amintit se vor vinde și brânză, smântână și cașcaval.
Patru fermieri din Bacău și unul din Galați s-au asociat în această nouă afacere, care a generat deja 30 de noi locuri de muncă. Din investiția inițială, de 6.000.000 de euro, 40% au provenit de la AFIR. Investitorii și-au prezentat brandul ”Huzur – lapte bun și e destul”, ce va fi lansat de Ziua națională a României.
Ministrul Agriculturii i-a dat exemplu pe cei cinci fermieri. ”Mă bucur să văd că, în această perioadă grea pentru economie, există investitori curajoși – a spus Adrian Oros. Este un semn că deviza PNL este realizabilă: Dezvoltăm Bacăul. Dezvoltăm România.
Organizatorul întâlnirii dintre ministrul Agriculturii și fermieri, senatorul Daniel Fenechiu, a amintit că a susținut întotdeauna că doar asocierea îi face mai puternici pe agricultori. ”Asocierea de care vorbim astăzi nu are nicio legătură cu acele CAP-uri din vremea comunismului, care se bazau pe deposedarea oamenilor de pământ – a precizat Fenechiu. Îi felicit pe cei cinci fermieri pentru că, în această perioadă grea – cum a spus și domnul ministru Oros – au găsit resursele să înființeze această fabrică și să ofere locuri de muncă oamenilor din zonă.”
La Podu Turcului, următoarea localitate vizitată, ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu fermierii din zonă, cărora le-a prezentat câteva oportunități de finanțare a activității, în special banii alocați de Guvern pentru extinderea suprafețelor irigate. ”Este vorba aici de fonduri europene în valoare de 7,25 miliarde de euro – a precizat ministrul. Din acești bani, 6,5 miliarde de euro sunt pentru gestionarea apei, pentru irigații, iar 750 de milioane de euro pentru crearea unei rețele naționale de depozitare și desfacere a produselor fermierilor.” Ministrul Agriculturii a pledat apoi pentru constituirea unui mediu asociativ al fermierilor români, care, alături de Guvern, să negocieze condiții mai bune pentru România la Comisia Europeană.
Și în satul Dieneț (Pâncești), cel mai mare bazin legumicol al județului Bacău, ministrul a discutat, pe câmp, cu trei tineri fermieri, Ionuț Zamă, Gheorghiță Barbu și Cristina Colac, o absolventă de Agronomie care s-a întors acasă. Cei trei cultivă suprafețe destul de întinse și i-au pus întrebări ministrului despre posibilitățile de accesare a fondurilor europene și guvernamentale. După ce i-a felicitat pentru abnegație și implicare, ministrul i-a sfătuit să dezvolte forme asociative de producție, pentru că suprafețele mari de teren cresc șansele de accesare a fondurilor nerambursabile. ”Ministerul Agriculturii și Guvernul PNL sprijină dezvoltarea legumiculturii, iar eu sunt convins că satul Dieneț poate deveni o a doua Matca” – a declarat Daniel Fenechiu.
Alături de ministru și de Daniel Fenechiu, care este candidatul de pe poziția 1 al PNL Bacău la Senat, s-au aflat alți doi candidați liberali la alegerile parlamentare, Elena Hărătău și Dragoș Luchian.
PNL Bacău