Marile probleme de poluare din județul Bacău sunt urmare a marilor afaceri care au purtat marca PSD, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o conferință de presă susținută în Bacău.

”La Carom Onești, după ce Corneliu Iacobov a trecut pe acolo, a rămas în urmă o companie devalizată și mii de oameni pe drumuri. Firma a intrat în lichidare, a trecut pe la mai mulți cumpărători, astăzi este în administrarea unei companii care are niște obligații de mediu nerezolvate încă din 2012. La Carom Onești există și acum bataluri cu reziduuri și deșeuri petrochimice de la stația de epurare Jevreni, care trebuiau ecologizate, în baza unui proiect elaborat în 2017, dar neaplicat niciodată. Am preluat această problemă, am demarat o corespondență cu noul administrator și nu voi tolera nicio tragere de timp pentru îndeplinirea obligațiilor de mediu”, a declarat ministrul liberal Mircea Fechet.

O altă afacere marca PSD și Corneliu Iacobov, cea de la Dărmănești, a lăsat în urmă alte grave probleme. Obligațiile de mediu sunt stabilite din 2014 și prevedeau închiderea și dezafectarea batalelor de depozitare a nămolurilor petroliere. Peste 60% dintre aceste obligații nu au fost îndeplinite, deși termenul a fost 2017. Reziduurile petroliere încă există acolo, iar firma care a cumpărat în 2019 rafinăria, aceeași cu cea care a cumpărat și Carom Onești, are obligația să se conformeze.

”În fine, o altă afacere marca PSD, care influențează de această dată băcăuanii, este halda de fosfogips de la fostul combinat Amurco. Aici, un alt personaj apropiat social-democraților: domnul Ioan Niculae, condamnat pentru corupție în dosarul «mită la PSD» și care, cât timp a deținut combinatul, a sfidat orice măsură de conformare. În acest moment, terenul de sub halda de fosfogips aparține municipalității, dar obligațiile de mediu revin, în continuare, SC AMURCO SRL, societate care se află în procedură de lichidare și căutăm o soluție prin care această problemă să fie rezolvată.

Și ar mai fi un aspect: Romsilva face demersuri pentru readucerea în patrimoniul statului a peste 43.000 de hectare de pădure, o reparație morală pentru statul român, în urma retrocedărilor ilegale făcute de un grup de interese. Demersurile ROMSILVA vin în contextul dosarului de corupție, care vizează retrocedarea acestei păduri din județul Bacău și în care este implicat un nume greu al PSD-ului, Viorel Hrebenciuc. Cam asta a făcut PSD Bacău pentru mediu: a retrocedat ilegal păduri, a exploatat industria chimică și a lăsat în urmă depozite poluante, care afectează viața oamenilor”, a concluzionat ministrul Mircea Fechet.

PNL Bacău