Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, la manifestare participând în prezent toate ţările membre ale Consiliului Europei.

În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2008.

Întrucât anul acesta evenimentul s-a mutat în mediul virtual, publicul larg este invitat să vizioneze între orele 18 00 şi 22 00 , pe paginile de Facebook: Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea, Muzeul de Stiintele Naturii Bacau şi Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau, „Gala filmului ştiinţific”, unde vor fi postate filme documentare având drept subiect natura. Se va prezenta și o retrospectivă în fotografii a acestei manifestări la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” (2008 – 2019).

De asemenea,publicul este invitat să vizioneze (în acelaşi interval orar 18 00 – 22 00 ) pe canalul de Youtube , scurte prezentări ale expoziţiilor permanente deschise pentru publicul larg la Muzeul de Ştiinţele Naturii, Vivariu, Casa Memorială „Ion Borcea” şi Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, dar şi un material digital rezultat în urma colaborării dintre specialiștii complexului muzeal, elevi și cadre didactice de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, intitulat: „Tinerii exploratori ai peşterii din muzeul bacauan”.

Pe site-ul  Observatorului Astronomic „Victor Anestin” va fi disponibil şi un tur virtual de vizitare a expoziţiei permanente, urmând link – ul: http://observatorulastronomicbacau.ro/tur-virtual/.

Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a fost organizat, începând din anul 2005, în noaptea de sâmbătă cea mai apropiată de data de 18 mai, dată adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor). Anul acesta evenimentul a fost mutat în data de 14 noiembrie 2020 datorită contextului pandemic în care ne aflăm cu toții.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a propus anul acesta două proiecte digitale dedicate muzeelor. Unul dintre acestea este proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conţine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveştile neştiute a nu mai puţin de zece muzee din Bucureşti şi Ilfov şi a altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra- Neamţ, Buzău şi Vaslui. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor şi RNMR.

Cel de-al doilea proiect digital intitulat „Animaţii, puzzle, investigaţii… vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”, îşi propune să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile muzeale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clişee şi preconcepţii. Astfel, specialiștii noștri au colaborat cu elevi și cadre didactice de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău și de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău în vederea realizării a două proiecte digitale care să valorifice patrimoniul Muzeului de Științele Naturii: „Tinerii exploratori ai  peșterii din muzeul băcăuan” și „Povestea dropiei continuă…”.