Parteneriatul Teatrului Municipal ”Bacovia” cu școlile băcăuane se extinde cu un nou proiect. În paralel cu proiectul ”Actorii citesc pentru tine”, care are ca scop realizarea de resurse educaționale, ce pot fi utilizate în școala online, la orele de limba și literatura română (în prima etapă), Teatrul inițiază, în urma unui consultări cu managementul unor importante școli și colegii din municipiu: ”Ora de Teatru”.

Noul proiect cultural – educativ pune un accent deosebit pe interactivitate în crearea diferitelor scenarii de învățare, care vor presupune o și mai mare implicare din partea elevilor. Structura proiectului ”Ora de Teatru”, prin care Teatrul Municipal ”Bacovia” vine în sprijinul elevilor și al profesorilor din municipiul Bacău, în școala online, include vizionare de spectacole, în regim gratuit pentru școlile partenere în proiect, discuții cu actorii din distribuții, invitați în cadrul cursurilor online, pe tema procesului de producție a unui spectacol de teatru, ateliere, jocuri interactive online, coordonate de actorii băcăuani s.a.m.d.

Etapele proiectului / activități posibile:
1. Vizionare de spectacole, în regim gratuit pentru școlile partenere în proiect
Ce se întâmplă concret:
Profesorii înscriși în proiect vor primi linkul Youtube cu înregistrarea video a următoarelor spectacole ale Teatrului Municipal ”Bacovia”, care au la bază texte celebre din literatura română sau străină, studiate în învățământul preuniversitar, pentru a putea fi vizionate în cadrul orelor de curs:
– ”Take, Ianke și Cadâr”, de Victor Ion Popa
– ”Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian
– ”Moara cu noroc”, de Ioan Slavici
– ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov
– ”Amphitrion 38”, de Jean Giraudoux
– “Nora”, după Henrik Ibsen
– ”Aventurile lui Habarnam”, de Nikolai Nosov
– ”Momo”, de Michael Ende
2. Behind the scene / Discuții cu actorii din distribuția spectacolelor vizionate
Ce se întâmplă concret:
În urma vizionării spectacolelor, profesorii pot decide, împreună cu elevii, actorii din distribuție cărora ar dori să le adreseze întrebări, în cadrul unor lecții online. Întrebările vor face referire, în principal, la rolul interpretat, de către actorul invitat, în spectacolul vizionat, și la etapele pe care le parcurge un actor de la text la spectacol, în procesul de producție a unei premiere.
3. Ateliere de poezie ”Elevul – Actor” / Cum se recită o poezie
Ce se întâmplă concret:
În cadrul acestor mini ateliere, constituite ca activități de învățare în cadrul unor lecții online, elevii vor fi inițiați de către actorii Teatrului Municipal ”Bacovia” în arta recitării, vor învăța, pe scurt, cum se recită o poezie, pentru a dezvolta, astfel, și o perspectivă mai aprofundată asupra textelor studiate. Atelierele de poezie pot avea ca rezultat recitaluri de poezie, realizate de elevi, în cadrul unui eveniment spectacular ce va fi prezentat online.
4. Ateliere de public speaking / Cum se susține un monolog dramatic
Ce se întâmplă concret:
În cadrul acestor ateliere, actorii Teatrului Municipal ”Bacovia” vor instrui elevii în tehnica discursului, le vor dezvălui structura unui discurs în diverse contexte de comunicare, cât și a unui monolog dramatic, și le vor oferi câteva trucuri de care
se pot folosi pentru a capta atenția unei audiențe.
5. Jocuri interactive pentru animarea cursurilor online
Ce se întâmplă concret:
Actorii Teatrului Municipal ”Bacovia” vor implica elevii și profesorii, în cadrul lecțiilor în care sunt invitați, în jocuri interactive, pentru dinamizarea cursurilor desfășurate pe platforme de învățare, utilizate în școala online, precum Google Classroom, Zoom s.a.m.d. Vor fi exersate atenția, memoria, concentrarea și creativitatea, elemente care pot influența pozitiv participarea elevilor în școala online.
Pentru detalii și înscrieri în proiectul ”Ora de Teatru”, trimiteți un e-mail la adresa teatrulbacovia@yahoo.com , în care să precizați:
– Numele școlii
– Numele directorului unității de învățământ și numărul de telefon la care poate
fi contactat
– Numele profesorilor care doresc să ia parte la proiect & datele lor de contact
– Precizarea activității din proiectul ”Ora de Teatru” în care doresc să se
implice profesorii:
1. Vizionare de spectacole, în regim gratuit pentru școlile partenere în proiect
2. Behind the scene / Discuții cu actorii din distribuția spectacolelor vizionate
3. Ateliere de poezie ”Elevul – Actor” / Cum se recită o poezie
4. Ateliere de public speaking / Cum se susține un monolog dramatic
5. Jocuri interactive pentru animarea cursurilor online

Notă: Proiectul ”Ora de Teatru” va fi continuat și după perioada de școală online. Teatrul Municipal ”Bacovia” va răspunde în continuare invitațiilor din partea școlilor, pentru derularea proiectului în întâlniri directe cu elevii și cu profesorii, atât în sălile de clasă cât și în incinta instituției.

Proiectul se va implementa începând cu ianuarie 2021.