Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Bacău, efectuează 30 de percheziții, în 6 județe și în București, în cadrul unui dosar penal de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

La data de 11 noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, efectuează 30 de percheziții imobiliare la domiciliile a 17 persoane bănuite de fapte de înșelăciune, respectiv la sediile/punctele de lucru aparținând a 10 persoane juridice. Activitățile se desfășoară în București și județele Ilfov, Prahova, Galați, Călărași, Teleorman și Arad, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea de infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Din probatoriul administrat au rezultat indicii că, începând cu luna septembrie 2019, o parte dintre bănuiți ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, grup la care, ulterior, ar fi aderat și alte persoane.

Aceștia ar fi acționat în calitate de reprezentanți ai 7 persoane juridice înregistrate în București, în numele cărora ar fi desfășurat acte de comerț, respectiv lansarea de comenzi și achiziționarea de diferite mărfuri. Pentru plata acestora, ar fi fost emise instrumente de plată (bilete la ordin sau file CEC), cunoscând că la termenul scadent nu va exista disponibil în conturile bancare pentru decontare.

În derularea relațiilor comerciale cu păgubiții, membrii grupării și-ar fi declinat identități și calități mincinoase (director de vânzări, responsabil de achiziții), inducând și menținând în eroare reprezentanții acestora.

De asemenea, i-ar fi determinat să accepte condiții contractuale pe care nu ar fi avut intenția să le respecte, în scopul obținerii unor foloase materiale injuste. Prin această modalitate ar fi reușit să inducă în eroare, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de vânzare cumpărare, 63 de persoane juridice, prejudiciul cauzat, până la acest moment, fiind de 5.652.159,79 lei.

La această oră, sunt în desfăşurare percheziţii domiciliare şi audieri la sediul D.I.I.C.O.T- Serviciul Teritorial Bacău. La activități participă polițiști de combatere a criminalității organizate din Ploieşti, Vrancea, Călăraşi, Teleroman şi Arad.

În acțiuni, sunt angrenați poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Sursa foto: bcpolitiaromana.ro