Vești bune pentru cei peste 17.100 de fermieri băcăuani, care vor avea de depus mult mai puține documente, când solicită de la APIA plățile directe. Pentru a beneficia de acestea, va fi suficient să declare pe propria răspundere că își lucrează terenul agricol și că dețin documente doveditoare (facturi, chitanțe etc.).

Camera Deputaților a votat pentru simplificarea modului de accesare aschemelor de plăţi și a decis să elimine depunerea de către fermieri a adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol și a copiei anexei nr. 24 de la starea civilă. Documentele care atestă calitatea de fermier activ vor fi solicitate sau preluate din bazele de date, direct de APIA, de la instituțiile responsabile. Mai mult, cei peste 831.000 de fermieri români care depun anual cererea de plată la APIA nu mai sunt nevoiți să meargă la Oficiul Registrului Comerțului sau la alte instituții, pentru avize și adeverințe.

”Este o modalitate concretă de debirocratizare, de a ușura munca celor implicați în agricultură, care și așa se confruntă cu tot felul de dificultăți. Instituțiile statului vor comunica între ele, iar fermierii vor depune la APIA numai cererea de plată şi, dacă este cazul, doar documente care nu sunt emise de terţi. Documentele din care reiese că hectarele de teren agricol se află la dispoziția fermierului vor fi solicitate de către funcționarii APIA de la instituțiile responsabile sau vor fi preluate direct din sistemele informatice ale autorităților. Asta înseamnă că și instituțiile publice sunt forțate să se informatizeze și să conlucreze între ele. În fond, așa este și normal: instituțiile trebuie să fie în slujba fermierilor”, a declarat Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău, care a votat favorabil acest demers.

În județul Bacău, în acest an, 17.121 de fermieri au depus cereri și s-au efectuat plăți, în avans, până la aceasta dată, pentru 15.300 de agricultori, însumând 1.8500.000 de euro.

 PNL Bacău