Proiectantul autostrăzii A13 Brașov – Bacău a finalizat o etapă importantă a contractului de elaborare a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic de execuție.

Search Corporation SRL și Primacons Group SRL au primit în vara 2020 ordinul de începere a lucrărilor pentru documentația de realizare a autostrăzii. Valoarea contractului este de aproape 20,1 milioane de lei fără TVA și are o durată de 30 de luni.

Potrivit CNAIR, prestatorul a elaborat analiza multicriterială privind alegerea alternativelor de traseu. În perioada 25-27 noiembrie 2020 au fost realizate vizite în teren pentru identificarea unor posibile constrângeri/obstacole pe traseele alternativelor propuse.

După efectuarea vizitei în teren, proiectantul a prezentat alternativele de traseu propuse inițial, iar în perioada imediat urmatoare vor fi realizate dezbateri publice cu autoritățile locale pentru a corela traseele autostrăzii cu obiectivele/investițiile locale și pentru a maximiza aportul socio-economic al autostrăzii. Lungimea estimată a acestei autostrăzi este de 165 km, iar sursele de finanțare sunt: 85% fonduri externe nerambursabile și 15% cofinanțare.

Din cele 5 variante de traseu studiate acum pentru A13, 4 pleacă de la intersecția cu A3 (Codlea), iar o variantă studiată este înțeparea A13 direct în centura Brașovului, la est, în zona Hărman, scrie Hotnews.

În variantele studiate mai departe, trei trasee ocolesc Târgu-Secuiesc pe la Nord și continuă pe același culoar cu DN11 prin Pasul Oituz. O a patra variantă ocolește Târgu Secuiesc pe la Sud și ia o altă cale pentru trecerea munților, mult mai pe la Nord de Pasul Oituz.

Toate variantele ajung până la urmă la Nord-Vest de Onești de unde se separă.

Două variante (circa 160 km lungime totală) ocolesc Oneștiul și se îndreaptă spre est, ajungând să se intersecteze cu DN2 și viitoarea A7 Autostrada Moldovei la sud de Răcăciuni.

Alte două variante (circa 170 km lungime totală) continuă de la Onești spre Nord și apoi cotesc spre Est și ajung să se intersecteze cu DN1 și A7 Autostrada Moldovei în zona Nicolae Bălcescu, la sud de Bacău.