Deschiderea pe rețelele de socializare a unui cont pe numele altei persoane și postarea de informaţii, fotografii şi imagini video pe acel cont, fără acordul persoanei respective, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare între 1 an și 5 ani, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia vine după ce instanță supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals folosindu-se de identitatea altcuiva.

Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ.

Conform Codului penal, infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.