Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a prezentat situația afecțiunilor respiratorii și a vaccinării gripale de la nivelul județului Bacău, în perioada  11 – 17.01.2021. Astfel, potrivit datelor transmise de DSP, în perioada menționată s-au înregistrat 682 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), cele mai multe dintre ele la categoriile de vârstă 5-12. 25  din totalul de persoane diagnosticate du IACRS au necesitat internarea. 

În aceeași perioadă, s-au înregistrat și 273 de cazuri de pneumonii și bronhopneumonii, cele mai multe la categoria de vârstă 65+ ani. 60 de persoane au necesitat internarea, cele mai multe persoane (22) fiind din categoria 65+.

DSP Bacău a primit până la ora actuală de la Ministerul Sănătăţii 83.434 de doze de vaccin gripal, din care până în data de 17.01.2021 au fost vaccinate 56.831 de persoane. 

S-au vaccinat persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special cu boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, precum si gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Ministerul Sănătății a extins vaccinarea antigripală gratuită pentru toate grupurile populationale, fara a mai exista o prioritizare la vaccinare impusa de grupele la risc, deoarce riscurile de co-infectie COVID cu gripa duc la forme grave de boala.