Jurnalistul băcăuan, Florin Popescu (Ziarul de Bacău), a câștigat la CEDO un proces cu statul român, pentru nerespectarea libertății de exprimare.

Totul a început în 2011, când jurnalistul Florin Popescu a publicat pe blogul său o serie de articole critice la adresa unui alt jurnalist, Lucian Bogdănel (Desteptarea). La rândul său, Lucian Bogdănel l-a acționat în judecată pe jurnalistul de la Ziarul de Bacău. Pe 11 aprilie 2012, instanţa din Bacău a admis parţial plângerea lui Bogdănel şi l-a condamnat pe Popescu la plata unor daune morale în valoare de 5.000 de lei.

Popescu a înaintat recurs, dar Tribunalul Bacău a menţinut hotărârea din primă instanţă, estimând că acuzaţiile  sunt lipsite de bază factuală şi exced libertatea de exprimare. Pe 17 iunie 2013, jurnalistul a pierdut şi al doilea recurs, înaintat Curţii de Apel Bacău, după care s-a adresat CEDO.

Conform deciziei publicate luni, CEDO a stabilit că instanţele româneşti nu au oferit motive relevante şi suficiente pentru a justifica interferenţa în dreptul la libertatea de exprimare al reclamantului Popescu.

Standardele folosite de instanţele interne nu au fost compatibile cu principiile incluse în Articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, inclusiv – şi în mod special – contribuţia la o dezbatere de interes public, dacă persoana reclamată era foarte cunoscută sau conduita sa anterioară, conţinutul, forma şi consecinţele articolelor publicate, precum şi severitatea sancţiunii impuse, menţionează instanţa europeană. De asemenea, mai notează aceasta, instanţele din România nu şi-au fundamentat deciziile pe o evaluare acceptabilă a faptelor relevante, scrie AGERPRES.

Sursă foto: facebook.com