Bacăul rămâne fără aparatul de plasmafereză, din cauza nerespectării condițiilor din contract de către Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău.

Firma care a împrumutat aparatul de plasmafereză Centrului de Transfuzie Sanguină Bacău, prin contract de sponsorizare, în luna aprilie 2020, și-a anunțat intenția de a-l retrage. Printr-o adresă ajunsă la instituție pe 4 februarie 2021, sponsorul, Besmax Pharma Distribution SRL, acuză că nu s-au îndeplinit prevederile din contract și cere un plan de remediere prin care Centrul de Transfuzii să asigure că dispune de personal suficient, organizează campanii de informare cu privire la importanța donării de plasmă convalescentă, iar în spitalele din județ se administrează plasmă convalescență, conform protocolului de tratament. Firma a dat centrului un ultimatum de 7 zile, în care să răspundă și să prezinte un „plan de remediere”, în caz contrar va ridica aparatul.

Contactată telefonic, directoarea Centrului de Transfuzii, dr. Adriana Ghindă, susține că din partea centrului s-a dat tot concursul pentru ca aparatul să fie folosit la maximum. Ea justifică situația prin subnormarea personalului și existența unor stocuri „suficiente” de plasmă.