La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, structura Biroului pentru Protecția Animalelor este prevăzută cu funcții de ofițeri, agenti de poliție și ofițeri specialiști-medici veterinari.

În luna decembrie 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău au fost scoase la concurs prin încadrare directă, din sursă externă, 6 posturi pentru Protecția Animalelor.

Astfel, concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor cu care a fost prevăzut Biroul pentru Protectia Animalelor, a vizat un post de ofițer de poliție, 2 posturi de ofițer cu specializarea medic veterinar și 3 posturi de agent de poliție. De asemenea, a fost repartizată o autoutilitară pentru intervenţa promptă a poliţiştilor din cadrul acestei structuri nou înfiinţate.

Principalele atribuții ale acestei structuri sunt prevăzute de O.U.G. 175/2020, conform cărora, atunci când un polițist constată că un animal se află într-o situație de pericol, emite de îndată ordin de plasare a animalui în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezența polițistului care l-a emis.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințiind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.