Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău se alătură programului mondial Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură INSULTAȚI BELARUS(IA), de Andrei Kureicik, în regia lui Ștefan Alexiu, care va avea loc joi, 11 februarie, de la ora 18.00, pe scena Sălii mari, cu acces liber, în limita locurilor disponibile (69). Reprezentația va fi urmată de un dialog cu publicul participant, pe tema spectacolului.

Este o acțiune de solidariatate fără precedent, în care s-au reunit până acum 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova. Astfel, zilnic, în perioada 7 – 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei INSULTAȚI BELARUS(IA), de Andrei Kureicik, textul care a devenit manifestul comun al acestui demerscolectiv, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol- lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.

„Se spune că orice protest al secolului XXI este comandat, finanțat din afară, susținut de forțe globaliste. Nu ar fi mai simplu ca liderii lumii să se pună de acord asupra intereselor fiecăruia, iar poporul să nu mai fie masă de manevră? Sau dacă, pur și simplu, poporul se revoltă din propria-i voință, de ce nu iei seamă la atitudinea lui? Poporul suferă mereu. Poporul e lovit. Îmbrâncit, tras la răspundere. Bătut, închis, torturat, omorât. Și eu sunt Belarus și nu m-a plătit nimeni pentru asta!” – afirmă actrița Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, referitor la implicarea în proiectul internațional de solidaritate „Belarus(sia) Worldwide Reading Project”.

Spectacolul – lectură INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik este pus în scenă la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău de regizorul Ștefan Alexiu, din distribuție făcând parte actorii Viorel Baltag, Bogdan Buzdugan, Eduard Burghelea, Florina Găzdaru, Corina Goranda, Minodora Broscoi și elevul – actor Victor Chiriloi. Versurile în limba română aparțin Iuliei Grigoriu, imaginile video din producția băcăuană sunt filmate de Marius Curucli, iar montajul video a fost realizat de studioul de La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko, fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța, a fost demis pentru declarații de susținere a protestelor pentru organizarea de alegeri libere și corecte. În semn de solidaritate și- au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă.Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de  solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem și noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi”, spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia)

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent.

Teatrele partenere, în ordinea cronologică a spectacolelor-lectură:
07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
09 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare – Trupa Mihai Raicu
10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu
11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău
12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad
13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște
14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea
15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe
16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț
18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanța
19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați
20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava
21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova
22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu

Afișul evenimentului este semnat de Levente Benedek, graficianul Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

Spectacolul INSULTAȚI BELARUS(IA) este recomandat spectatorilor cu vârste de peste 16 ani.

„Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că această solidaritate cu artiștii din Belarus, a teatrelor din România, este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic pentru prima lectură data de 7 februarie, declarată „Ziua mondială de solidaritate cu Belarusul” și începem cu reluarea a două spectacole= primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău, care în acea perioadă era într-o situație foarte asemănătoare cu cea din Belarus. Din 9 februarie (ziua în care se împlinesc șase luni de la declanșarea protestelor în Belarus) sunt programare noile spectacole-lectură, fiecare dintre ele având ceva specific în această acțiune comună de solidaritate realizată exclusiv pe bază de voluntariat”, spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.