Centrul de Cultură „George Apostu” deschide stagiunea „Provocărilor colocviale” cu un eveniment cultural incompatibil cu noțiunea de „absență motivată”. Când personalitatea provocată este reputatul scriitor Ion Fercu, când tema prelegerii domniei sale este puternic ancorată în fundamentele culturale ale umanității ˗ Despre Dumnezeu, Incertitudini și Cunoaștere ˗ și când evenimentul cultural care va însoți această prelegere va fi conturat în jurul celui mai recent volum semnat de invitatul nostru special (Ion Fercu, Dac-aș fi fost Dumnezeu, Editura Junimea, 2021).

După ce fascinanta sa incursiune „Prin subteranele dostoievskiene” (2018) l-a propulsat anul trecut în rândul scriitorilor premiați de Academia Română – Premiul „Ion Petrovici”, Ion Fercu reușește să aducă pe piața ofertelor editoriale un roman ce va trezi ecouri profunde în rândul cititorilor, dar și al criticilor de specialitate. Un roman situat cumva în siajul experienței sale dostoievskiene, ce păstrează viguroase incursiuni în zona psihologiei umane, a experienței și a situațiilor excepționale, dar care adaugă acestora o importantă componentă filosofică, o fină țesătură intertextuală și o capacitate aproape magică de a dilua conceptul de spațiu-timp tocmai din dorința de a face din tragedia umană una din trăsăturile fundamentale ale vieții. În fapt, o adevărata saga a bejeniei românilor prin lume.

Purtate printr-o multitudine de spații geografice și sufletești, pe care autorul pare să le cunoască foarte bine, personajele par suspendate undeva între viață și moarte, între ficțiune și realitate, între Rai și Iad, într-o stare de imponderabilitate sufletească în care singura certitudine este Suferința; o cruce predestinată fiecăruia dintre noi, în care se află chiar mântuirea, „leacul”. „În rana însăși stă puterea de tămăduire” este unul din gândurile lui Nietzsche care străbat întregul roman intitulat „Dac-aș fi fost Dumnezeu”.

Având un asemenea „text-pretext”, Gheorghe Geo Popa, directorul general al Centrului de Cultură „George Apostu” (semnatar al scenariului și scenografiei), a imaginat și realizat împreună cu invitații săi de marcă din
spațiul universitar-cultural-teatral băcăuan: cronicarul literar Adrian Gelu Jicu, soprana Andreea Simon, pianista Cornelia Zurita Villafranca, SPECTACOLUL „DAC-AȘ FI FOST DUMNEZEU”.

Evenimentul va avea loc în ziua de 26 februarie a.c., începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”.

Accesul în sala de spectacol se va face numai pe baza biletului de intrare, cu respectarea procedurilor impuse de realitatea epidemiologică; bilete și rezervări la tel. 0234.54.55.15 (luni-vineri 8.30-17.00). Numărul de locuri este limitat.