Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Complexul Muzeal de Știintele Naturii “Ion Borcea” au început digitalizarea și catalogarea analitică a publicațiilor elaborate sub egida muzeului, pentru expunerea acestora online cu scopul promovării activităților și proiectelor desfășurate de specialiștii muzeului de-a lungul timpului. Printre aceste publicații se numără revista științifică Studii și Comunicări (1968 – prezent), dar și ghiduri, cataloage de colecție, etc. 

Revista științifică Studii și Comunicări poate fi accesată în prezent pe site-ul dedicat: http://www.studiisicomunicaribacau.ro/, conceput și administrat de Complexul Muzeal de Știintele Naturii “Ion Borcea” din anul 2018.

Colaborarea între cele două instituții are loc sub egida Recomandării Comisiei Europene din 27 octombrie 2011 privind privind digitizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală. 

Publicațiile digitalizate urmează a fi expuse online în site-ul web ProEuropeana-Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale (www.biblioteca-digitala.ro) administrate de Secția Biblioteci digitale din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii (au apărut deja o parte din publicațiile noastre pe Biblioteca Digitală Naţională: https://biblioteca-digitala.ro/?publicatade=1327-complexul-muzeal-de-stiintele-naturii-ion-borcea-bacau). 

Aplicația ProEuropeana- Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale a fost creată din dorința de a contribui la accesarea rezultatelor cercetărilor istorice, arheologice, antropologice, de științele naturii, geografie și etnografie desfășurate de către cercetătorii români cu precădere din domeniile științelor umaniste. 

De asemenea volumele digitizate vor putea fi accesate ulterior și în Europeana, biblioteca digitală europeană, la  adresa www.europeana.eu.