Guvernanții au decis prelungirea unor măsuri fiscale acordate firmelor și persoanelor fizice în pandemia de coronavirus, care expirau la 31 martie.

Potrivit OUG 19/2021, apărută în Monitorul Oficial la începutul lunii, contribuabilii care erau interesați de restructurarea datoriilor față de bugetul de stat vor trebui să notifice Fiscul până pe data de 30 septembrie 2021, față de 31 martie 2021, vechiul termen. Măsura a fost luată în contextul accentuării crizei Covid -19, cu risc de apariție a unor dezechilibre financiare la nivelul întregii economii. Normativul menționat a prorogat și termenul de depunere a cererii de restructurare, respectiv până la 31 ianuarie 2022. Totodată, ordonanța stabilește o nouă amnistie fiscală pentru accesoriile rezultate din inspecțiile fiscale, decizie suprinzătoare pentru mediul de afaceri și binevenită, în același timp. Toate firmele care, în prezent, sunt în inspecții fiscale vor putea solicita, până la 31 ianuarie 2022, anularea penalităților și a dobânzilor fiscale, rămânând de achitat doar datoriile principale. S-a decis și prelungirea termenului de eşalonare simplificată a datoriilor bugetare acumulate după apariția pandemiei de coronavirus. Astfel, noul termen până la care contribuabilii pot beneficia de eşalonarea obligaţiilor bugetare va fi de 30 septembrie, față de 31 martie 2021, cât era data limită.

S-a decis prelungirea cu încă 90 de zile a termenului până la care aceste firme vor fi scutite de la plata impozitului specific, termen care începe să curgă de 1 aprilie 2021. Măsura vine după ce, la finele anului trecut, Guvernul decisese să scutească firmele din HoReCa de plata impozitului specific pe perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021.

OUG 19/2021 mai prevede și suspendarea facilităților fiscale acordate pentru educația timpurie, măsură criticată în ultima vreme de către specialiști. Astfel, între 1 aprilie și 31 decembrie 2021 inclusiv, se va suspenda facilitatea prin care angajatorii puteau deconta salariaţilor cheltuielile cu educaţia timpurie a copiilor lor, în limita a 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil.